Auto exporteren

11-03-2021 | Categorie: Algemeen

Een auto exporteren: waar moet u op letten?

Zowel particulieren als bedrijven maken best vaak gebruik van de mogelijkheid om een auto te verkopen voor de export. Het grootste gedeelte export auto’s wordt verscheept naar het oostblok. Daar zijn auto’s uit het westen uitermate populair. Op zich ook niet onlogisch, de controle op auto’s geregistreerd in Nederland is uitermate goed. 


Strenge controles en verplichte apk's zorgen ervoor dat een auto nog lang door kan rijden. Een afgekeurde auto is daarbij vaak voor Nederlandse standaarden afgekeurd, maar kan vaak nog wel verscheept worden. Niet voor niets dat het erg populair is om een auto te verkopen naar het buitenland. Uw auto verkopen naar het buitenland betekent dat u rekening moet houden met een aantal belangrijke zaken. Deze zaken leggen wij u uiteraard netjes uit. Zodat u van tevoren weet hoe u een auto kunt exporteren.


Voordat u überhaupt an de slag kunt moet u bepalen wat u gaat doen. Ja de auto exporteren, maar hoe en naar wie? Gaat u:

 • Gebruikmaken van een expert handelaar?
 • Gebruikmaken van een online platform?
 • De auto zelf exporteren?

Door uzelf deze vragen alvast te stellen kunt u veel effectiever aan de slag en uw auto verkopen aan de partij waarbij u het beste gevoel heeft. Een export handelaar neemt u veel werk uit handen, maar beschikt vaak over een vast netwerk. Is dit netwerk groot genoeg of wilt u meerdere partijen erbij betrekken? 


Auto exporteren gebruikmaken van export handelaar


Zelf doen betekent op een aanhanger naar het buitenland, dat is meestal geen goede optie. U wilt er vooral niet te druk mee zijn met het exporteren van uw auto. Via Wijverkopenuwautowel.nl beschikt u net als een export handelaar over een netwerk, alleen die van ons is ontzettend groot. Ons professionele dealernetwerk heeft daarbij weer een extra netwerk, waardoor u uw auto makkelijk en snel kunt exporteren. Verkoop uw auto via ons en u heeft er geen omkijken meer naar.


Bedenk of de auto geschikt is voor export

Ik schreef het hierboven al, over het algemeen zijn het de wat meer oudere auto’s die worden geëxporteerd naar het buitenland. Auto’s die misschien niet meer door de keuring komen of waar u gewoon weinig voor terugkrijgt als u deze inruilt bij de dealer. Het zelf verkopen of exporteren van de auto biedt dan een goede oplossing. 


Onthoud wel dat u een schadeauto of sloopauto over het algemeen niet kunt exporteren naar het buitenland.


Bereken de bpm

Bpm is de afkorting voor ‘belasting personenauto's en motorrijwielen’. Zodra iemand een  auto koopt in Nederland of deze importeert dan betaalt u bpm  (en mogelijk omzetbelasting). De bpm wordt berekend op basis van het type auto dat u koopt of importeert, maar ook van het tarief van de bpm. Nu hoor ik u denken…. wat heeft de bpm nu te maken met het feit dat ik de auto wil exporteren? Nou, onder bepaalde omstandigheden kunt u bpm terugvragen. En laat het exporteren van een auto naar het buitenland hier nu tussenstaan!


Dat terugbetalen van de bpm is wettelijk vastgelegd, maar er gelden wel voorwaarden. U komt in aanmerking voor bpm teruggaaf, als u voldoet aan de volgende voorwaarden die vastgesteld zijn door de Belastingdienst:

 • De auto is op of na 16 oktober 2006 geregistreerd en heeft een Nederlands kenteken.
 • De auto is geen schadeauto en staat niet als dusdanig bekend.
 • De auto is aangemeld als ‘export’ bij het RDW.
 • De auto is rijwaardig en dus niet klaar voor de sloop.
 • De auto is duurzaam (dat betekent niet tijdelijk) geregistreerd in een andere EU-lidstaat, of in IJsland, Liechtenstein of Noorwegen. Dit zult u moeten verantwoorden, door de bescheiden te overhandigen die aangeven dat binnen 13 weken na het verkrijgen van de status 'Export' bij de RDW deze registratie heeft plaatsgevonden.


Hoe jonger de auto, hoe hoger de terugbetaling van de bpm zou kunnen zijn.


Voorkom boetes die niet van u zijn

U kunt niet zomaar uw auto verkopen aan een buitenlander zonder daarvoor de benodigde papieren te overhandigen en te verkrijgen. Het kan misschien wel, maar verstandig is het zeker niet. Om uw auto te exporteren dient u de auto ook echt over te schrijven en aan te melden voor export.


Belangrijkste is dat u de registratie van de auto bij de RDW beëindigd. Pas na deze beëindiging bent u zelf niet meer verantwoordelijk voor de auto en alles wat ermee gebeurt. Geen verrassingen achteraf en boetes die u zogenaamd heeft ‘opgelopen’ in het land waarnaar u de auto heeft geëxporteerd. 


Wilt u niet zelf verantwoordelijk zijn voor alle papieren en geen onnodig risico lopen als u de auto wilt exporteren? Meld uw auto aan bij ons platform en wij verkopen uw auto in binnen- of buitenland voor u. Zonder gedoe en zonder tussenkomst van een export handelaar!


Wijverkopenuwautowel.nl als u een auto wilt exporteren of verkopen

Bedenk altijd goed of het rendabel is om de auto te exporteren of dat een auto meer geschikt is om in Nederland te verkopen. Wat u ook beslist, als u uw auto wilt verkopen wilt u dat dit op een veilige en fijne manier verloopt. Bij Wijverkopenuwautowel.nl zetten wij graag die extra stap om uw (export) auto te verkopen.  Wilt u uw auto exporteren naar het buitenland, maar wilt u zich geen zorgen maken over alle randzaken? Dat snappen wij maar al te goed. Daarom nemen we het werk graag uit handen.


Meld uw auto aan en wij kijken of we deze geschikt is om de auto te verkopen naar het buitenland of dat wij een aangesloten dealer in Nederland ook enthousiast kunnen maken.

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling