Auto reinigen tips

13-04-2023 | Categorie: Handige tips
Door: Badel

Of u nu uw auto wilt verkopen of gewoon lekker fris wilt maken, uw auto reinigen is altijd een goed idee. Niet alleen wordt u waarschijnlijk vrolijk van het feit dat uw auto lekker schoon is, maar een schone auto is ook veiliger voor u en uw medeweggebruikers.

 

Hoe dat werkt leggen wij u graag uit in dit artikel met handige schoonmaaktips voor uw auto. Tijd voor de grote voorjaars- of zomerschoonmaak.


#1 Begin met opruimen

In de loop van de weken verzamelt u meer troep dan u denkt. Even een blikje drinken, een broodje opeten of een roadtrip met snoep. Voor u het weet zijn lege verpakkingen in uw auto aanwezig. En deze hoeven niet eens in het zicht te liggen, deze kunnen ook netjes in opbergvakken opgeborgen worden door meereizende bijrijders.

 

Zorg ervoor dat u bij de grote auto schoonmaak begint bij het begin. Namelijk alles uit uw auto halen. Dus van de spullen in het dashboardkastje tot de kofferbak. Bekijk daarna al uw spullen en bedenk welke u nog wel of niet nodig heeft. Geef alles een extra schoonmaakbeurt en plaats het helemaal aan het einde van de reiniging van uw auto weer terug in uw auto.

 

#2 Reinigen van stuur en dashboard

Dashboard schoonmaken

Uw dashboard trekt veel stof aan gedurende uw ritten en uw stuur heeft u altijd in handen. Een goede reiniging van deze delen, zorgt ervoor dat de auto weer fris aanvoelt en eruit ziet. Zorg ervoor dat u een zachte stoffen doek gebruikt met een mild reinigingsmiddel. Een te heftig middel kan strepen maken en uw auto beschadigen.

 

Maak daarbij niet de fout door eerst het dashboard te stofzuigen met de gebruikelijke stofzuigmond. Dit zorgt voor krassen op uw dashboard. Gebruik een zachte borstelkop om uw dashboard te stofzuigen indien u dit wenst. Beter is het om al het stof en de eventuele vlekken rustig te verwijderen met een doek en warm water. Eventueel met een sopje, maar zorg ervoor dat dit niet onnodig strepen achterlaat.


Een leren stuur verdient het om na de reiniging extra behandeld te worden met een beschermend middel zodat deze niet uitdroogt.


Vergeet daarbij uw radio en navigatie niet. Hier zit u veel met de vingers aan en deze kunnen ook wel een lapje gebruiken. Pas ook hier op met de stofzuiger. De krassen die u hiermee maakt, kunt u niet gemakkelijk herstellen.


#3 Reinigen van ramen

Met goed gereinigde ramen verbetert u het zicht. Dat zorgt ervoor dat het veiliger is voor u en voor uw medeweggebruikers. Slecht gereinigde ramen kunnen strepen veroorzaken in uw zicht, helemaal bij een laagstaande zon. Slecht zicht betekent gevaarlijke situaties. Zorg er dus voor dat u de ramen zowel van binnen als van buiten streeploos schoonmaakt.


Autowas zeep


Buiten wast u de ramen netjes zelf of u laat de wassstraat zijn ding doen. De binnenramen kunt u het beste doen met een doek en een middel speciaal voor glas en ramen. Bijvoorbeeld Glassex dat speciaal voor ramen is. Spray de ramen flink in en gebruik een stoffen doek om dit netjes uit te wrijven. Een schone en droge microvezel doek daarna zorgt ervoor dat het streeploos opdroogt en uw ramen smetteloos schoon zijn.

 

Met schone ramen zorgt u voor een veilige situatie voor u en uw medeweggebruikers. Zorg ervoor dat u de ramen wat naar beneden doet, zodat u echt het gehele raam reinigt. Het wordt daarbij aangeraden om de achterruit alleen in de lengte te reinigen. Dit in verband met de verwarmingsstrips die over de ruit lopen.


#4 Ventilatieroosters

Met een borstel opzetstuk voor de stofzuiger kunt u al veel stof weghalen uit de ventilatieroosters. Met een tandenborstel kunt u helemaal in de kleine ruimtes komen. Op die manier gaat u geurtjes en stof tegen en zorgt u ervoor dat de auto weer zo goed als nieuw is.

 

Heeft u geen tandenborstel over? U kunt ook altijd een wattenstaafje of kwast gebruiken om in het ventilatierooster te komen. Eventuele kieren kunt u ‘opvullen met klei’ van uw (klein)kinderen en deze er weer uit halen. Op die manier trekt u smerigheid uit de kieren waar de stofzuiger met geen mogelijkheid bij kan. Zorg er wel voor dat de klei niet vast komt te zitten, al staat het misschien nog wel vrolijk 🙃


#5 Het dak

Uiteraard moet u het dak aan de buitenkant ook poetsen, maar dat hoort bij de allerlaatste tip in dit artikel. Wat wij bedoelen is het dak aan de binnenkant van uw auto, het plafond dus. Kijk eens omhoog als u in de auto zit. Hoe ziet de binnenkant van de auto eruit? Zitten er toevallig vlekken?

 

Heeft u een open dak dat toch wat te lijden heeft gehad van de weersinvloeden? U zult zich erover verbazen, maar we komen de gekste vlekken tegen die aan de binnenkant van de auto tegen het dak zitten.

 

Deze verdienen het ook om gereinigd te worden. Het beste is lauwwarm water, maar niet teveel. Pas ook op voor uw bekleding. Bescherm deze met een hoes of met een extra handdoek. Omhoog sprayen of boven uw hoofd schoonmaken wil nog wel eens zorgen voor een druppel die weer naar beneden valt.


Pas nadat u het gehele interieur gereinigd heeft raden wij u aan om de auto helemaal te stofzuigen.


#6 Stofzuigen

Begin bij de bestuurderskant en ga helemaal rond met de stofzuiger. Zorg ervoor dat u de verschillende koppelstukken bij de hand heeft. Denk aan de zachte opzetborstel voor de delen die u niet wilt beschadigen en de smalle mond om tussen de stoelen en in kleine kieren te komen.


auto interieur stofzuigen


Matten en de stoelen worden vaak gebruikt. De matten hebben het zwaar te verduren, omdat u door weer en wind natuurlijk de auto in stapt. De bekleding heeft vaak te lijden van onze eetmomenten in de auto. Haal de matten uit de auto en klop ze op veilige afstand van de auto goed uit. Zuig ze daarna helemaal schoon.


Door de matten op veilige afstand uit te kloppen weet u dat kleine steentjes afkomstig uit uw matten uw auto niet kunnen raken. Daarnaast zal het stof uit de mat niet direct weer op uw dashboard of auto terechtkomen. Kunt u daarna weer opnieuw beginnen.


Ziet u een grijze gloed op uw matten? Dat kan door de pekel in de wintermaanden komen. Behandel dit met veel water en daarna met een vochtige doek en u zult zien dat veel van de pekel weer weggaat. Vergeet ook niet het gedeelte onder de matten goed te zuigen en te reinigen. Uw stoelen zuigt u netjes en kunt u daarna nog met een vochtige doek nabehandelen. Grove vlekken kunt u eventueel met een stoomreiniger uit de bekleding halen.


#7 De buitenkant

Last but not least is natuurlijk de buitenkant aan de beurt. U kunt ervoor kiezen om dit in de wasstraat te doen, in een wasbox of helemaal zelf. Wat u ook kiest zorg ervoor dat u eerst uw velgen of wieldoppen apart reinigt met een borstel en auto zeep. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw wielen er weer geweldig uitzien en alleen nog maar afgespoten hoeven te worden of met een doek na gewreven hoeven te worden.

 

Spuit grove spetters modder altijd eerst van uw auto af voordat u begint met poetsen. U wilt geen onnodige krassen maken, doordat u het zand over de auto uitsmeert. Behandel de auto daarna met autowax om de glans te behouden en de lak extra te beschermen. Op deze manier ziet uw auto er weer zo goed als nieuw uit.


Extra tip

Als u toch bezig bent, pomp dan de banden ook eens op. Het blijkt dat Nederlanders nogal laks zijn met het bijhouden van de bandenspanning. Heel eerlijk, ik hoor ook bij die groep. Ik kreeg laatst zelfs de melding dat mijn bandenspanning te laag was... Nou dan laat je het ver komen hoor!

 

Dus als u toch bezig bent, pompen met die handel. Scheelt ook nog benzine.


De auto goed gereinigd

Met bovenstaande tips kunt u zelf aan de slag met het reinigen van de auto. Een goed gereinigde auto is veiliger, omdat u meer zicht heeft. Daarnaast voelt u zich ook gewoon prettig in een lekker frisse auto.

auto wassenMocht uw auto na al het bovenstaande nog

Mocht uw auto na al het bovenstaande nog niet fris ruiken, een auto parfum biedt vaak uitkomst. Mocht het probleem zich voor blijven doen, laat dan een professional er eens naar kijken. Wellicht dat er iets misgaat met uw ventilatieroosters en vloeistoffen.

 

Een mooi glimmende auto met een net en schoon interieur zorgt ervoor dat uw auto beter verkoopbaar is. Mensen zijn nu eenmaal geneigd om meer geld te geven voor iets wat er super uitziet dan iets wat vies is. Voor auto’s werkt dit net zo. Wilt u uw auto verkopen? Zorg er dan voor dat u de auto netjes schoonmaakt met bovenstaande tips, meld de auto daarna aan en laat ons het verdere werk doen.

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling