Een kapotte versnellingsbak. Zo verkoopt u uw auto toch!

09-02-2022 | Categorie: Auto verkopen

Een auto is een gebruiksvoorwerp, daaraan wil nog wel eens wat kapot gaan. Een deuk of kras is zo gemaakt, maar wat als er aanzienlijke schade is? Dat u bijvoorbeeld rondrijdt met een kapotte versnellingsbak? Kunt u dan de auto nog verkopen of is dat sowieso geen verstandige keuze.

 

In dit artikel gaan wij dieper in op hoe u die kapotte versnellingsbak nu kunt herkennen. Wat u moet (of kunt) doen om deze te laten repareren en of u de auto inclusief kapotte versnellingsbak kunt verkopen. Wat na verloop van tijd kan het voorkomen dat de versnellingsbak kapot gaat.

 

Herkennen dat er iets kapot is

Maar waaraan kunt u nu een kapotte versnellingsbak herkennen? Doordat u deze ‘symptomen’ kunt herkennen kunt u het of snel (laten) herstellen of aangeven dat u problemen ondervindt met de versnellingsbak,

 

Hieraan herkent u dat u te maken heeft met een kapotte versnellingsbak. Uiteraard hangt de mate van het symptoom af van het merk en het model van de auto en of u een automaat of handgeschakelde versnellingsbak heeft.


Herken een kapotte versnellingsbak

 

Twijfelt u dan kunt u het beste contact zoeken bij uw garage. Beter een keer te vaak na laten kijken dan doorrijden met een kapotte versnellingsbak.

 

Moeite met schakelen

Vooral een handgeschakelde bak wil nog wel eens kapot gaan. Gaat schakelen moeizaam en moet u erg duwen om bijvoorbeeld van de ene versnelling naar de andere te gaan, dan kan het zijn dat de versnellingsbak kapot is. Een handgeschakelde versnellingsbak is immers gevoelig en deze slijt met gebruik.

 

In leenauto’s zien we dit symptoom erg vaak. Dat komt omdat er in leenauto’s vaak minder rustig geschakeld wordt en er te weinig wordt gewisseld tussen de verschillende versnellingen.

 

Schakelen maakt geluid

Niet elk geluid komt uit de versnellingsbak en heeft te maken met kapotte onderdelen van de versnellingsbak. Slijtage van lagers kan ook veel geluid veroorzaken. Als een wiellager versleten is dan maakt deze geluid. Denk aan een zingend, brommend, loeiend of fluitend geluid. Dit merkt u dus snel genoeg als u hier last van hebt. Nu is het alleen nog bepalen of de versnellingsbak dit geluid maakt, of dat een ander onderdeel dit veroorzaakt. Een gemiddelde auto heeft 30.000 onderdelen, dus er kan nog wel eens iets kapot gaan.

 

Ervaart u echter een geluid tijdens het schakelen, denk aan een schrapend geluid, dan kunt u er wel vanuit gaan dat de versnellingsbak het geluid veroorzaakt.

 

Laat uw kapotte versnellingsbak maken

 

Een rare geur

Een auto kan door veel verschillende oorzaken stinken. Denk aan ontbrekende vloeistoffen (bijvoorbeeld in de airco) of dieren onder uw motorkap. Ja, dat laatste komt vaak voor en neem maar van mij aan, dat stinkt ontzettend als het dier vast komt te zitten en erg zielig onder de motorkap overlijdt.

 

Uw versnellingsbak kan echter ook stinken. Dat heeft alles te maken met oververhitting van de bak. Op tijd schakelen en niet te hoog in de toeren is dus altijd een goed idee.

 

Een brandend lampje op uw dashboard

In een auto kunnen veel verschillende lampjes gaan branden. We hebben de meest voorkomende waarschuwingslampjes uitgelegd, maar die van de versnellingsbak staat er helaas niet tussen.


Brandende lampjes op uw dashboard


Ziet u een lampje zoals deze op uw dashboard verschijnen rijd dan niet door. U kunt twee verschillende signalen zien. Knipperend als er sprake is van een ernstig defect, niet knipperend (stabiel brandend) als er sprake is van oververhitting. Het is hierbij altijd verstandig om contact op te nemen met uw garage of dealer.


Laat de versnellingsbak maken

U kunt een auto verkopen met een kapotte versnellingsbak, maar verstandig is het niet. U levert waarschijnlijk flink veel in op de waarde en bent eigenlijk alsnog verantwoordelijk voor het maken. Het is sowieso verstandig om de versnellingsbak zo snel mogelijk te laten maken. Doorrijden kan grotere schade veroorzaken aan uw auto. 


Mocht u via ons platform een auto willeb verkopen met een kapotte versnellingsbak dan zal uw auto voor minder waarde aan de dealers worden aangeboden. Zij moeten immers zelf de versnellingsbak weer maken en deze kosten zullen zij in mindering brengen op uw autowaarde. 


Een auto verkopen met gebreken kan, maar door zo eerlijk mogelijk te zijn bij aanmelding zorgt u ervoor dat u geen teleurstellingen ondervindt na de aanmelding. Ook met een auto met gebreken of een kapotte versnellingsbak helpen wij u uiteraard graag. Voor iedere auto doen wij ons best om deze te verkopen.

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling