Een auto verkopen zonder apk, kentekenbewijs of papieren

18-02-2021 | Categorie: Auto verkopen

Een auto verkopen zonder papieren

Wij hadden het er laatst al over dat als u uw auto wilt verkopen u bepaalde papieren nodig heeft. Het kentekenbewijs is samen met het vrijwaringsbewijs een must zodat u zeker weet dat de auto niet meer van u is. Zonder deze papieren verkoopt u de auto niet en bent u alsnog de eigenaar en zijn alle eventuele boetes voor uw rekening. Een risico dat u niet wilt lopen, natuurlijk! 


Maar wat als u iets niet heeft en toch de auto wilt verkopen? Kunt u een auto verkopen zonder keuring? Kunt u een auto verkopen zonder kentekenbewijs of een auto verkopen zonder papieren?


Vragen die wij best vaak krijgen voordat mensen hun auto wilt verkopen. Tijd om deze vragen te beantwoorden, vindt u ook niet? Wij hebben alle informatie opgezocht en zullen elke vraag die u heeft over het verkopen van uw auto zonder bepaalde zaken voor u beantwoorden.

 

Een auto verkopen zonder apk


Een auto moet eens in de zoveel tijd gekeurd worden. Deze keuring staat ook wel bekend als APK, de algemene periodieke keuring. Deze keuring geldt overigens voor Europa en is wettelijk verplicht. Zes weken voordat deze vervalt krijgt u van het RDW een melding dat u deze dient te verlengen. Rijden met een auto zonder keuring is verboden. Hiervoor ontvangt u een flinke boete als dit door de politie geconstateerd wordt. 


Rijden mag dus niet, maar een auto verkopen zonder keuring dan? Mag dat wel? Een auto verkopen zonder keuring (apk) is geen probleem. De verkoop van een auto zonder keuring is niet een gegeven dat de verkoop tegen zal houden. Wel betekent het dat een auto zonder keuring niet meer mag deelnemen op de weg. De APK is dan verlopen en dit heeft gevolgen voor u.

Auto zonder keuring verkopen


Verkoopt u een auto zonder APK dan zult u dit dus wel moeten melden. Een auto verkopen zonder keuring gebeurt wel vaker. Mensen zijn geneigd om hun auto te verkopen, voordat de kosten gaan oplopen, doordat er zaken bij de keuring aan het licht komen.


Let wel op: dat als u een auto verkoopt aan een andere particulier, de koper de auto op een trailer mee zal moeten nemen, omdat deze de weg niet meer op mag. De nieuwe eigenaar zal de auto dan nog moeten laten keuren, om de APK er weer op te zetten voor een bepaald aantal jaar. 


Het is daarbij wel beter voor de portemonnee om een APK erop te laten. Het is een gegeven dat auto’s met APK verkopen meer geld opleveren voor de verkopende partij. U kunt dus een klein beetje inleveren aan de waarde als u een auto wilt verkopen zonder APK. De APK keuring moet immers nog gedaan worden en een eventuele koper zal de APK keuring wellicht in de prijs willen bemiddelen.  


Een auto verkopen zonder kentekenbewijs

Een auto verkopen zonder kentekenbewijs kan niet. Het is werkelijk onmogelijk!! Zodra iemand u een auto wil verkopen zonder papieren moeten alle alarmbellen bij u afgaan. U bent namelijk wettelijk verplicht om deze te hebben en te overhandigen. Een auto verkopen zonder keuring, akkoord. Een auto verkopen zonder kentekenbewijs. Grote NEE!


Bent u (een deel van) uw kentekenbewijs kwijt of is de verkopende partij deze kwijt? Dan zult u deze eerst moeten opvragen bij het RDW. Uiteraard zitten hier wat kosten aan, maar zij helpen u graag!

 

Bent u alleen de tenaamstellingscode kwijt? Dat kan gebeuren, maar ook deze heeft u nodig om uw auto te kunnen verkopen. Ook deze code kunt u net als het kentekenbewijs aanvragen via de RDW. Hiervoor heeft u wel het chassisnummer nodig. Aanvragen is daarna eenvoudig en kost relatief weinig. Een auto verkopen zonder kentekenbewijs of tenaamstelling is niet mogelijk. Probeer dit dan ook niet, geen autodealer zal de auto willen kopen. Hopelijk zijn de particuliere kopers ook zo slim!


Een auto verkopen zonder vrijwaringsbewijs

Een vrijwaringsbewijs krijgt u als u een auto verkoopt en overschrijft op de kopers naam. Een auto verkopen zonder vrijwaringsbewijs te krijgen kan wel, maar is ontzettend onverstandig! Bij Wijverkopenuwautowel.nl raden wij altijd aan om de auto pas te overhandigen als u het vrijwaringsbewijs in handen heeft. Een auto verkopen zonder vrijwaringsbewijs betekent dat u nog de ‘eigenaar’ bent van de auto, zonder dat u dit bent.


Dat betekent dat de boetes, APK keuring en alle andere zaken nog steeds bij u binnenkomen of dat u er nog steeds verantwoordelijk voor bent! Helemaal als u de auto gaat verkopen aan een particulier moet u goed opletten. Verzekert de koper de auto niet, maar staat deze nog wel op uw naam, dan wordt het een duur grapje voor u!


Dat komt omdat u geen vrijwaringsbewijs heeft. Op verschillende fora kunt u lezen dat het een ontzettende administratieve rompslomp wordt als u een auto verkoopt zonder vrijwaringsbewijs en dit probeert te herstellen. 

Loop geen onnodig risico en meld uw auto aan bij een online platform als Wijverkopenuwautowel.nl. Dan weet u zeker dat u een vrijwaringsbewijs in handen krijgt!


Een auto verkopen zonder nummerbord

Een auto verkopen zonder kentekenplaat

Een auto verkopen zonder nummerplaat is net als het verkopen zonder kentekenbewijs niet mogelijk. Een kenteken is geregistreerd en dient altijd op de auto te zitten. Dat geldt ook bij het verkopen van een auto. Samen met het kentekenbewijs.  


Het kan gebeuren dat u een kenteken verloren bent of dat deze van uw auto gestolen is. Indien deze gestolen is dient u hier allereerst altijd aangifte van te doen. Hiermee dekt u uzelf in als uw kenteken wordt gebruikt voor illegale praktijken.


Dan kunt u bewijzen dat u aangifte hebt gedaan en vervangende platen hebt aangevraagd. Die vervangende kentekenplaten vraagt u aan bij een bij een RDW-erkend bedrijf. 

kentekenplaat

Bij het vervangen van kentekenplaten moet u zich altijd kunnen legitimeren. De auto staat immers op uw naam en dat moet u kunnen bewijzen. Het kenteken blijft hetzelfde, maar krijgt wel een extra nummertje. Dat wordt de duplicaatcode genoemd. Die herkent u aan het kleine cijfer boven het eerste kenteken streepje. 


Een auto verkopen zonder garantie

Net als een auto verkopen zonder APK kunt u een auto prima verkopen zonder garantie. Sowieso is garantie iets wat door garages afgegeven wordt en dat voor een bepaalde tijd. Is een auto ouder dan de gegeven garantie, dan kan deze worden verkocht zonder garantie. Een auto verkopen zonder garantie - of kopen zonder garantie - betekent dat er geen garantie wordt gegeven op de aankoop. Zodra u wegrijdt ligt alle verantwoordelijkheid bij u en niet meer bij de verkopende partij. Mocht er dan wat mis zijn, dan kunt u bijna nooit de kosten verhalen op de verkopende partij. U heeft de auto immers gekocht of verkocht zonder garantie.


Een auto verkopen zonder APK, kentekenbewijs of papieren?

Zoals u heeft kunnen lezen is het mogelijk om een auto te verkopen zonder keuring en zonder garantie. U levert hooguit wat in op de prijs, vooral als u de auto gaat verkopen zonder keuring, maar het zeker niet onmogelijk of verboden. Een auto verkopen zonder kenteken, zonder kentekenbewijs of andere papieren is niet mogelijk! Let dan ook altijd goed op als u een auto wilt kopen waarbij de verkopende partij aangeeft geen kloppende papieren te hebben. 


Wilt u er zeker van zijn dat u uw auto zonder bepaalde zaken alsnog succesvol kunt verkopen? Meld uw auto dan aan via Wijverkopenuwautowel.nl en wij nemen u al het werk uit handen. U krijgt altijd een vrijwaringsbewijs van onze professionele dealers en wij helpen er u zelfs aan herinneren dat u zaken stop moet zetten. Al kunnen wij uw papieren natuurlijk niet regelen ;), dus zorg ervoor dat u uw auto niet wilt verkopen zonder papieren. 

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling