Gaat u voor een automaat of toch een schakelauto?

30-06-2021 | Categorie: Handige tips
Door: Badel

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een automaat aan te schaffen. Het rijden in een automaat wordt dan ook steeds populairder en is door de jaren heen flink gestegen. Niet alleen is dit terug te zien in het aantal automaten dat aan wordt geschaft, maar ook in het aantal rijbewijzen. Het aantal rijbewijzen voor een automatische versnellingsbak is in de afgelopen jaren verdubbeld!

 

Bent u benieuwd of een handgeschakelde auto of toch een automaat beter bij u past? Lees dan vooral verder en kom erachter wat de vooroordelen zijn van deze twee verschillende soorten auto’s en wat de beste keuze voor u is.

 

Handgeschakelde auto

Met een handgeschakelde auto beschikt u over een handgeschakelde versnellingsbak. Dit houdt in dat u zelf de controle hebt over het schakelen in de auto. Dit is dan ook een van de grootste redenen dat er nog gekozen wordt voor het rijden in een handgeschakelde auto. Men vindt het immers leuk om zelf de controle over de auto te houden en voor velen zorgt het ook voor meer rijplezier.


Schakelen met uw schakelauto


Automaat

Een automaat beschikt daarentegen over een automatisch schakelsysteem. Dit zorgt ervoor dat de auto automatisch schakelt tussen de verschillende versnellingen, waardoor u zelf niet meer hoeft te schakelen tussen de versnellingen. Een automaat beschikt daarnaast nog wel over een bedieningshendel. Door de bedieningshendel is het mogelijk om aan te geven of u in de (P - Park) parkeerstand, (R - Reverse) achteruit, (N - Neutral) in zijn vrij of (D - Drive) aan het rijden bent.

 

Automaat is niet duurder dan een handgeschakelde auto


Een van de grootste voordelen is dan ook dat u niet meer hoeft te schakelen tijdens het rijden. Dit zorgt ervoor dat u ontspannen achter het stuur zit. Tijdens een lange file hoeft u namelijk niet meer de koppeling ingedrukt te houden. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je altijd de focus kan houden op de weg. Je neemt immers een taak weg, het schakelen.


Vooroordelen over deze vormen van schakelen

Er zijn door de jaren heen heel wat vooroordelen de wereld in gebracht over het rijden in een automaat en een handgeschakelde auto. Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het onduidelijk wat nu waar is en wat niet. Door de onderstaande stellingen te benoemen en uit te leggen, hopen we meer duidelijkheid te creëren.

 

#1 Een handgeschakelde auto verbruikt minder

Niet waar. Een handgeschakelde auto verbruikt niet minder dan een automaat. Enkele jaar geleden was dit wel het geval. Door de ontwikkelingen zijn de handgeschakelde auto’s en de automaten verbeterd.

 

Dit heeft tot gevolg gehad dat zowel de automaat als de handgeschakelde auto’s minder verbruiken. Sterker nog, het verbruik van een automaat en een handgeschakelde auto liggen tegenwoordig ontzettend dicht bij elkaar.


#2 Handgeschakelde auto heeft meer kans op slijtage

Waar. Een handgeschakelde auto heeft meer kans op slijtage. Het nadeel van een handgeschakelde auto is dat u veel bezig bent met de koppeling. Denk bijvoorbeeld aan een file, u bent continu bezig met de koppeling en het gaspedaal. Dit zorgt voor veel wrijving tussen de onderdelen en dit kan slijtage tot gevolg hebben.

 

In de file slijt de handgeschakelde auto sneller

 

Doordat een automaat beschikt over een automatisch schakelsysteem, heeft een automaat hier nauwelijks tot geen last van. Dus een handgeschakelde auto heeft helaas meer kans op slijtage dan een automaat.


#3 Een automaat is duurder dan een handgeschakelde auto

Niet waar. Een automaat hoeft niet duurder te zijn dan een handgeschakelde auto. Eerder was dit wel het geval, maar het het verschil tussen een automaat en handgeschakelde auto wordt steeds minder. De oorzaak hiervan is het verbruik van de auto’s. Doordat de auto’s zuiniger zijn geworden, worden de prijzen ook goedkoper en dit heeft tot gevolg dat een automaat vaak even duur is als een handgeschakelde auto of zelfs goedkoper.

 

#4 In het verkeer is een automaat veiliger

Waar. Een automaat zorgt voor meer verkeersveiligheid. Mocht u in een handgeschakelde auto rijden dan bent u veel bezig met het schakelen. Dit is bij een automaat niet het geval. Een automaat beschikt over een automatisch schakelsysteem, waardoor u niet zelf hoeft te schakelen. Dit zorgt voor meer rust tijdens het rijden.

 

Daarnaast zorgt dit er ook voor dat u beter de focus op de weg kan houden. Uiteindelijk zorgt dit voor meer veiligheid in het verkeer en u kunt rustiger de weg op.


Veilig op pad in uw auto

 

Automaat of toch een schakelauto?

Weet u waar uw voorkeur naar uitgaat? Blijft u liever bij een handgeschakelde voor het rijplezier? Of beschikt u over een handgeschakelde auto en klinkt een automaat toch wel aantrekkelijk? Laat ons het werk uit handen nemen en wij zorgen ervoor dat uw auto zonder gedoe wordt verkocht!

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling