Autoruiten krabben, de do's and don'ts

13-12-2022 | Categorie: Handige tips

De wintermaanden staan voor de deur. Dat betekent in Nederland vooral veel nattigheid en bladeren op de weg en de laatste jaren amper sneeuw en ijs. Wil niet betekenen dat het niet voorkomt. De eerste autoruiten hebben onze collega’s (oosten he) al moeten krabben. 

Niet onze leukste bezigheid, wij snappen helemaal dat u daar ook geen zin in heeft, maar krabben moeten we. Maar hoe doet u dit nu? Wat is de meest effectieve manier en wat zijn nu de do’s and don’ts?

Belangrijk is om uw ruiten altijd goed schoon te hebben. Dat geldt voor de winter, maar ook in de zomer met een felle zon. Dat scheelt al aanzienlijk veel ellende!

Een rondgang in ons team laat al wat ‘technieken’ zien. De één wat beter voor de ramen dan de ander. 

1. Krabben met een krabber

2. Met de pinpas krabben

3. Antivries deken

4. Met de ruitenvloeistof

5. Ontdooispray

6. Warm water

7. In de zon parkeren

8. Onder de carport/ in de garage


We zetten graag wat do’s and dont’s voor u op een rij. Laat die winter maar komen, helemaal als u ook bedenkt dat u veilig op pad kunt nu u de banden gewisseld hebt!


1. Met de krabber

Ja het is wat werk, maar dit is toch de meest effectieve en veilige manier om uw autoruiten te ontdoen van ijs. Gebruik hiervoor een ‘officiële’ krabber en het liefste een die niet teveel kartels heeft. maar wel de groeven die het ijs goed afvoeren.

Bovendien hoeft u echt geen koude handen te krijgen als u een krabber met handschoen neemt. Wie slim is doet er nog een eigen dunne handschoen in en op die manier hoeft u het echt niet koud te krijgen. 


Autoruit krabben

Start aan een kant van de auto en ga rustig rond. Houd er rekening mee dat u zo vijf tot 10 minuten nodig heeft voor het krabben.  

En als u nu denkt dat het nuttig is om de motor alvast ‘warm te draaien’, dan kunt u dat laten. Een auto wordt amper tot niet warm als deze stilstaat en dit is vooral belastend voor het milieu. Gewoon krabben dan maar. Heeft u direct uw beweging te pakken. 


2. Met de pinpas

Tja, vroeger (voelt u zich al oud?!😉) kon u nog een CD hoesje pakken en daarmee een poging doen. Tegenwoordig pakken autogebruikers een creditcard of pinpas. En nee, dat klinkt al net zo onverstandig als dat het is. Net als dat CD hoesje trouwens.

Met een pas (welke u ook gebruikt) heeft u een grote kans op krassen en beschadigingen van de ruiten. Ontzettend zonde als u een groot gedeelte van uw ruit ijsvrij heeft tegen de prijs dat u nu vele beschadigingen heeft. 


3. Antivries deken

Klem een deken tussen de portieren en u heeft uw eigen antivries deken gemaakt. Nog beter is het als u daadwerkelijk een antivries deken maakt. Deze is namelijk - in tegenstelling tot een gewone deken - waterafstotend. Een gewone deken kan door de luchtvochtigheid nat worden en daarmee vastvriezen.

Met een antivries deken voorkomt u dat. Niet iedereen vindt het even prettig om iets tussen de portieren te klemmen om bevriezing te voorkomen. Maar het werkt wel! 


4. Met de ruitenvloeistof

In de winter vult u uw ruitenvloeistof aan met zwaarder geschut. In plaats van vloeistof tot -5 gaat u nu voor die tot -10, -18 of zelfs tot -50. Dit betekent het dat als u onder koude omstandigheden uw ruiten schoon wilt maken, dit zonder bevriezing kan.


5. Ontdooispray

Ook steeds meer gebruikt en sommige collega’s hier op de vloer, die zweren erbij. De ontdooispray is bij veel winkels verkrijgbaar en zorgen ervoor dat u niet meer hoeft te krabben. U sprayt de vloeistof op de ruiten en wacht even. U ziet het ijs als sneeuw voor de zon verdwijnen.

bevroren autoruit


Nadeel aan deze methode? De spray is een best chemische vloeistof van propaan, methaan en butanon (in de meeste) die ervoor zorgt dat uw rubbers rondom de ruiten uitdrogen. Daarnaast kunt u zich waarschijnlijk wel voorstellen dat een dergelijk mengsel niet heel milieuvriendelijk is. 


6. Warm/ lauw water

Dan maar geen ontdooispray dus en het alternatief die veel autogebruikers gebruiken, namelijk lauwwarm water. Sommige mensen stoppen het in een zakje en ontdooien op die manier de ruiten. Andere sprayen het erop of gebruiken een fles en gieten het op de ruiten.

Het is een effectieve methode, maar ook met een ‘gevaar’. Het grote temperatuurverschil tussen het warme water en de bevroren ruit is groot. Dat kan grote gevolgen hebben voor ruiten. Een klein sterretje in de ruit kan op die manier direct doorscheuren. De ruit kan zelfs knappen door het grote temperatuurverschil. Wij raden deze methode daarom niet aan.


bevroren voorruit auto

Maar wat als het ijs er al op zit? In theorie zou het moeten ontdooien. In theorie. Want wij raden het gebruiken van de ruitenvloeistof echt af! Uw ruitenwissers zitten waarschijnlijk aan de ruit gevroren. Aanzetten om gebruik te maken van de vloeistof, betekent dat u de ruitenwissers van de ruit trekt. Ten koste van de rubbers. Daarnaast zult u merken dat het werkt als uw ruiten niet bevroren zijn om de ruiten schoon te maken, maar niet als deze al bevroren zijn. 

Gebruik kurken (uit bijvoorbeeld een wijnfles) om uw ruitenwissers een stukje van de ruit te houden. Vriezen ze in ieder geval nooit vast!


7. In de zon parkeren

Tja, een hele goede optie natuurlijk. Zelfs in de winter heeft de zon nog best wat verwarmende kracht. Maar dan moet die wel schijnen en daar ontbreekt het wel eens aan als je het over de Nederlandse winters hebt. Daarnaast heeft niet iedereen de luxe dat de auto standaard in de zon geparkeerd kan worde en als u heel vroeg op moet, dan schijnt de zon toch echt nog niet.

Een prima zet om de auto lekker in de zon te plaatsen, maar het is wat lastig te garanderen dat het ook daadwerkelijk werkt. 


8. Onder de carport/ in de garage

Heeft u de luxe dat u een carport of garage heeft? Zet uw auto er dan zeker in of zo ver mogelijk onder! Met een carport parkeert u de auto dicht tegen een muur of deur aan. Op die manier vermindert u de kans dat de autoruiten bevriezen en u dus moet krabben. 

In een garage staat de auto zeker weten veilig en bevriezen de ramen niet. Dat scheelt u dus erg veel krabben en frustratie.


Autoruiten krabben, de do's and don'ts

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er best wat do’s and don’ts met betrekking tot het krabben van autoruiten. De een wat beter en effectiever en dus een do, de ander wat meer een don’t. Laat die winter maar komen, vindt u ook niet. Benieuwd of we die horrorwinter toch krijgen die ze weer eens voorspeld hebben.

Heeft u nog do’s of don’ts die u gebruikt?!

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling