Tijd voor de bandenwissel

25-10-2022 | Categorie: Algemeen

Het is weer die tijd van het jaar. De dagen worden korter en de terrassen worden langzaam opgeruimd. Dan weet je het is weer winter(tijd). Of die zit eraan te komen. Rijdt u nog op zomerbanden dan is het nu wel echt tijd om deze te gaan wisselen voor de winterbanden. Ja, we hebben nu nog temperaturen van 15 graden en hoger, maar uiteindelijk zullen de temperaturen wel gaan dalen. Dan wilt u niet het risico lopen dat uw banden snel slijten. Banden met minder profiel kosten meer benzine en diesel en wij hoeven u niet ui te leggen dat dit helemaal veel geld kost in deze tijd!

Mocht u op zomerbanden rijden, wissel ze dan voor uw winterbanden. Let daarbij ook op de band zelf. Ook als u all weather banden heeft is het belangrijk dat u de banden goed laat checken. De wettelijke minimale profieldiepte is voor alle banden van auto’s in Europa 1,6 mm. Het is dus handig om hier goed op te letten als u de banden gaat wisselen.

Misschien bent u wel toe aan nieuwe banden. Meestal wordt u al geadviseerd om uw banden bij een profieldiepte van minder dan 2 mm te vervangen. Die keuze is uiteraard aan u, als u de 1,6 mm maar haalt. Indien u deze niet haalt en u krijgt een controle dan kunt u een boete tegemoet zien.


Zomerbanden slijten sneller bij een kouder wegdek. Blijf er dus vooral niet op doorrijden.


Met all season banden kunt u alle seizoenen door blijven rijden, met zomer- of winterbanden niet. Die zijn geschikt voor de seizoensomstandigheden die bij de band hoort. Winterbanden functioneren een stuk minder als het wegdek warmer wordt. Andersom geldt het voor zomerbanden in de winter. Het beste vervangt u deze door winterbanden. Wie weet wanneer ineens dat Siberische koufront over komt waaien... Wij zouden het er niet op gokken en toch wel in de komende week overgaan op de winterbanden. 


Tijd om de banden te wisselen

Maar lang niet iedereen is overtuigd van het wisselen van banden of het gebruiken van seizoenspecifieke banden. Met dit artikel wil ik niet de discussie aangaan, maar u laten zien wat de mogelijkheden zijn. Daarom leg ik uit van elk soort band wat de specificaties zijn.

Uiteraard raad ik het niet aan om op uw zomerbanden gedurende de herfst en vooral zometeen de winter door te rijden. De banden slijten met het koude wegdek veels te hard, maar nog belangrijker door alle bladeren en wellicht de eerste vorst heeft u veel minder grip op de weg. Een ongeluk zit in een klein hoekje!


Waar moet u op letten?

Banden hebben een profiel. Of u nu naar uw fiets-, buggy of autobanden kijkt ze hebben allemaal een bepaald profiel. Dat profiel zorgt ervoor dat water makkelijker onder uw band door kan gaan. Deze wordt door het profiel afgevoerd. U kunt met uw auto rijden op zomerbanden, winterbanden en op all season banden.

We zeiden het net al, wettelijk gezien moeten uw banden een 1,6 mm profiel hebben. Dat mag uiteraard meer zijn, maar niet minder. Dan loopt u het risico van een boete voor ondeugdelijke banden en die kosten kunnen in Nederland snel oplopen!

Elk van de banden hebben zo hun eigen eigenschappen. Laten we deze eens wat meer toelichten.

Zomerbanden

Zomerbanden zijn zoals de naam al zegt banden die je gebruikt in de zomerse maanden en warmere omstandigheden. Eigenlijk worden deze banden ook wel de ‘normale’ banden genoemd. De banden die standaard onder nieuwe auto’s zit, tenzij u wat anders hebt afgesproken.

Deze banden zijn van een harder soort rubber gemaakt en functioneren het beste bij temperaturen boven de 7°C. Bij koudere temperaturen kunnen deze banden, doordat ze van harder rubber zijn extra slijten.

Zomerbanden hebben een normaal profiel en bieden hiermee weinig weerstand in natte/ gladde omstandigheden. Uiteraard dient het profiel in de banden alsnog ter afvoer van water en vuil. Daarnaast profiteert u van voordelen zoals dat deze banden een lagere rolweerstand hebben.

De band gaat dus langer mee. Daarnaast zijn de banden stiller dan de winterbanden. Begin april worden deze banden onder de meeste auto’s gemonteerd, omdat dan de zomertijd ook is ingegaan. Ze worden rond begin november (of eind oktober) vaak weer gewisseld voor de winterbanden, wanneer ook de wintertijd weer ingaat.


Zomerbanden onder uw auto laten zetten


Winterbanden

Winterbanden hebben een dieper profiel dan reguliere banden en zorgen ervoor dat uw remweg verkort wordt tijdens winterse dagen. Winterbanden zijn van een zachter rubber gemaakt dan de zomerbanden en bieden u hierdoor meer grip. Nadelig hieraan is dat als u ze gebruikt bij temperaturen hoger dan 7°C uw banden sneller slijten.

Bij temperaturen boven de zeven graden zult u merken dat binnen no time het profiel te erg verminderd is om u nog de grip te kunnen bieden die u nodig heeft.

Winterbanden hebben niet alleen een dieper profiel op de banden. Ze hebben ook ‘lamellen’, deze zorgen voor een snelle afwatering en goede grip. Maar hebben we het echt nodig?!


Zonder winterbanden loopt u in landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland risico op boetes omdat hier winterbanden verplicht zijn en worden uw kosten bij een ongeluk vaak niet verzekerd. Houd hier dus rekening mee als u besluit dit jaar weer eens op wintersport vakantie te gaan.


Veel automobilisten houden echter rekening met de winters in Nederland. En zeg nu zelf, dat is vooral regen en amper sneeuw. Al moeten we toegeven, die sneeuwval in februari 2020, die zagen ook wij toen niet aankomen en dat was intens! Daar zag je direct verschil tussen de auto’s met winterbanden en die dit niet handen. De auto’s met winterbanden konden gemakkelijker optrekken en hadden duidelijk veel meer grip dan die op zomerbanden.

 

autorijden winter

Ook zonder flinke sneeuw kunt u ontzettend veel baat hebben bij een winterband, omdat ook in natte omstandigheden het vocht beter wordt afgevoerd en u meer grip krijgt. En zeg nu zelf, regen dát kennen we wel in Nederland!


All-season banden

Echt verrassend is het niet, maar all-season banden kunt u gedurende het gehele jaar gebruiken. Voor alle seizoenen dus. Deze banden zijn het meest geschikt voor automobilisten die niet al te veel kilometers maken. Veel gebruikers zijn echter vooral op zoek naar een band die ze niet hoeven te wisselen.


Logischerwijs kunnen wij u zeggen dat het niet hoeven wisselen van banden nu niet echt een goede reden is om voor all season banden te gaan.


In de basis functioneert een all-season band goed in zowel zomer- als winterse omstandigheden. Het profiel op de banden is iets dieper dan die van zomerbanden. Dit is om ervoor te zorgen dat u grip houdt op de momenten dat u het nodig heeft. In extreme winterse omstandigheden kunt u grip tekort komen, maar dat hoeft niet. Collega’s op all season bandengaan soms sneller en beter door de flinke bergen sneeuw dan anderen met winterbanden. Rijden in sneeuw is immers altijd ook een kwestie van doen, durven en overzien.

Of u veilig door alle weersomstandigheden manoeuvreert is natuurlijk ook afhankelijk van uw eigen kunde met autorijden. Heeft u angst met sneeuw en gladheid dan zullen andere banden u geen veiliger gevoel geven waarschijnlijk.

Of u nu op winter-, zomer- of all season banden rijdt, uw remweg is op gladde wegen altijd langer. Houd hier dus rekening mee als u op pad gaat. Over het algemeen kunt u rekening houden met de volgende remweg bij temperaturen van onder het vriespunt:

 • Met winterbanden 30 meter
 • Met all season banden komt u rond de 35 meter
 • Een zomerband heeft een remweg van 65 meter

 

In de zomerse maanden kan het net zo goed regenen maar is het asfalt te warm voor winterbanden. Gebruik deze dus niet!
remweg winterbanden en zomerbanden

Wel of niet wisselen?!

Er bestaat veel discussie over of het nodig is om uw banden te wisselen voor winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. Het is altijd uw eigen keuze om hier een beslissing over te maken. Doorrijden op uw zomerbanden is not done de komende maanden, dat is oprecht zonde van het profiel en de grip die ontbreekt bij gladde regenachtige wegen. Dat raden wij altijd af!

Met doorrijden zorgt u ervoor dat de banden dan veels te snel slijten. Dus tijd om de banden te wisselen naar de winterbanden en de zomerbanden op te slaan tot aan de volgende zomer.

Daarnaast zult u iets meer voor uw auto kunnen vragen indien deze een extra bandenset heeft. Dat is gunstig wanneer u de auto besluit te verkopen. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat de banden nog van voldoende kwaliteit zijn (profiel minimaal 1,6 mm maar beter meer) om een seizoen nog door te maken.

Wat gaat u doen? Wisselen of blijft u doorrijden op de banden die u nu gebruikt?!

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling