De grote en kleine beurt

28-01-2021 | Categorie: Handige tips
Door: Badel

De beurt, eens in de zoveel tijd wordt u door uw garage uitgenodigd om deze bij uw auto uit te laten voeren. Daarbij wordt altijd onderscheid gemaakt tussen de kleine beurt  en de grote beurt. Aan de naam te lezen zit het verschil in de grote van de beurt - en daarmee ook de kosten. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee beurten? En is het verplicht deze uit te laten voeren?

 

In dit artikel bieden wij u handvatten rondom de beurten die u bij uw auto kunt laten uitvoeren en wat er dan in de basis wordt gedaan. Bent u bij uw volgende garagebezoek helemaal op de hoogte van de werkzaamheden die zij op uw auto gaan uitvoeren. 


De kleine beurt

De kleine beurt is zoals de naam al aangeeft de ‘kleine’ beurt van uw auto. Vaak wordt deze afgesproken bij een x-aantal kilometers of x-jaar oude auto. Bijvoorbeeld na 15.000 kilometer gereden of als de auto een jaar oud is. Net wat het eerste aan bod is, dient als graadmeter voor de kleine beurt.

 

Tijdens de kleine beurt wordt uw auto standaard voorzien van nieuwe olie en wordt het oliefilter vervangen. Daarnaast wordt uw auto gecontroleerd op een aantal punten. De ene garage zal meer punten controleren dan de andere. Maar over het algemeen worden er zaken gecontroleerd als:

 • Remmen
 • De vloeistoffen
  • Airco
  • Ruitensproeiervloeistof
  • Remvloeistof
 • Accu
 • Banden en bandenspanning


De kleine beurt laten uitvoeren zoals olie verversen


Een goede garage meldt zaken altijd eerst bij u voordat deze gemaakt gaan worden. Een kleine beurt kost in de basis natuurlijk niet zo heel veel geld, maar kan wel oplopen naarmate er meer gebreken gevonden worden. Eventuele problemen met de auto kunnen met de kleine beurt direct worden aangepakt, waardoor u uiteindelijk minder problemen zult hebben met de auto. Een kleine beurt laten uitvoeren is niet verplicht, maar wel wenselijk.

 

Uiteraard kunt u vloeistoffen makkelijk zelf bijvullen, maar vervangen - zoals bij de olie - is vaak al een lastiger karwei. Ook al gebruikt u de auto weinig en heeft u maar een paar duizend kilometer gereden, dan nog is het wenselijk om de auto te laten controleren. Stilstand betekent ook verval en uw banden en olie heeft het alsnog erg zwaar met kleine stukjes die u rijdt.  Het is aan u om uw kleine beurt te laten uitvoeren.

 

De grote beurt

De grote beurt is de grote onderhoudsbeurt van uw auto. Deze dient naast de kleine beurt gedaan te worden en dient om groter noodzakelijk onderhoud aan uw auto uit te voeren. Met een grote beurt zorgt u ervoor dat uw auto in de beste conditie blijft en dat u vele veilige kilometers kunt maken. Met een grote beurt worden alle onderdelen van uw auto uitvoerig bekeken en gecontroleerd.

 

Wanneer u bijvoorbeeld geen gebruik hebt gemaakt van de kleine beurt, dan zullen de onderdelen meer versleten zijn bij de grote beurt. Hierdoor kan de grote beurt duurder uitpakken dan u verwacht zou hebben.


Een auto is een gebruiksvoorwerp. Dat wat u gebruikt, slijt. Dat geldt voor een auto en de daarin zittende auto onderdelen net zo.

 

Wanneer uw auto een grote beurt nodig heeft is afhankelijk van uw model en type auto. Meestal wordt deze om het jaar met de kleine beurt aangegeven. Dat houdt in na 30.000 kilometer of als de auto twee jaar oud is. Bij de grote beurt wordt uw auto van binnen, buiten en onder de motorkap gecontroleerd en indien nodig hersteld.


Onderhoudsbeurt laten uitvoeren


Bij de grote beurt worden zaken gecontroleerd als

 • De claxon
 • De airbags
 • Verwarming en airco
 • Lichten (binnen en buiten)
 • Vloeitstoffen
 • Banden
 • Bodem
 • Uitlaat
 • Dempers en draagarmen


Vaak worden er tijdens de grote beurt bougies vervangen omdat deze na x aantal kilometers echt aan vervanging toe zijn.

 

Hoe meer er vervangen moet worden hoe duurder de grote beurt wordt. De grote beurt is ook niet verplicht, maar wel ontzettend wenselijk om veilig op weg te gaan!


Waaronder valt de APK?

De APK valt niet onder de grote- of kleine beurt. Ook al wordt deze vaak verward met de grote beurt. De APK is een aparte beurt - eigenlijk keuring - en is als enige wettelijk verplicht. De APK geldt als een verplichte periodieke keuring. Wanneer u de auto niet laat keuren mag u de weg officieel niet meer op. U krijgt een boete en indien u betrokken bent bij een ongeluk mag u vaak zelf alle kosten betalen. De verzekering beroept zich dan op de verlopen APK.

 

Een APK moet u bij een RDW erkend APK-bedrijf laten uitvoeren. Hier kan de RDW ook steekproefsgewijs een controle uitvoeren op de gedane keuring. Wanneer u een APK moet laten uitvoeren is afhankelijk van het bouwjaar van uw auto.

 

Meestal geldt dat de auto de eerste drie tot vier jaar niet gekeurd hoeft te worden. En daarna elk jaar of elke twee jaar opnieuw gekeurd moet worden. Hierbij geldt hoe ouder de auto, hoe vaker een keuring wenselijk is. Oldtimer auto’s zijn uitgesloten voor APK en hebben geen APK plicht. Ook een auto zonder APK kunt u via Wijverkopenuwautowel.nl verkopen

 

Wel of niet een grote- of kleine beurt?

U bepaalt zelf of u een grote- of kleine beurt wilt laten uitvoeren bij uw auto. Bij Wijverkopenuwautowel.nl raden we het wel altijd aan. Niet alleen wordt uw auto gecontroleerd en eventuele gebreken hersteld, het zorgt er bovendien voor dat uw auto meer kan opleveren als u deze verkoopt. De auto heeft immers bewezen onderhoud gehad en is nog goed genoeg om de weg op te gaan.


Uw auto verkopen via Wijverkopenuwautowel.nl


Een goed onderhouden auto rijdt niet alleen langer mee, maar zal ook meer opleveren indien u deze wilt verkopen. Bedenk dus goed wat u met uw auto wilt doen. Eventuele besparingen op de kleine beurt kunnen uiteindelijk tot veel hogere kosten leiden als de auto ouder wordt Een beurt is daarom zeker geen overbodige luxe. 

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling