De juiste bandenspanning

18-08-2021 | Categorie: Handige tips

Het oppompen van de autobanden is ontzettend belangrijk. Desondanks rijden ontzettend veel bestuurders met een te lage bandenspanning. De banden worden namelijk niet regelmatig gecontroleerd en opgepompt. En dat terwijl het rijden met een te lage of juist een te hoge bandenspanning verschillende gevolgen met zich mee brengen.

 

En dat niet alleen, het schijnt dat veel Nederlanders doorrijden op winterbanden in de zomer. We gaan dus niet heel netjes om met onze autobanden. Zonde, want met de juiste bandenspanning en banden bespaart u aanzienlijk in uw portemonnee.


Bent u benieuwd naar deze gevolgen en wilt u meer weten over de juiste bandenspanning? Lees dan gerust verder!

 

Waarom is de juiste bandenspanning van belang?

De autobanden hebben veel invloed op de veiligheid van het autorijden. Dat is ook een van de redenen dat we de banden moeten wisselen zodra we van de zomertijd naar de wintertijd gaan.

 

Naast de bandenwissel wordt er ook aangeraden om elke twee maanden de banden van de auto’s te controleren en op te pompen. De reden hiervan is dat de banden niet alleen slijten, maar ook zal er brandstof bespaard worden en zal er minder CO2 uitgestoten worden.

 

Daarnaast is het rijden in een auto met de juiste bandenspanning ook veiliger. De banden hebben immers meer grip op de weg en daardoor slijten de banden ook weer minder snel. Hierdoor gaan uw banden ook weer langer mee.

 

De gevolgen van een te hoge bandenspanning en een te lage bandenspanning zijn verschillend. Bij een te hoge bandenspanning slijt het middengedeelte van de band sneller. Bij een te lage bandenspanning slijten de zijkanten van de banden. Daarnaast kan een te hoge bandenspanning zorgen voor minder grip, trillende banden en uiteindelijk is de kans op een klapband ook groter.

 

Een te lage bandenspanning zorgt er daarnaast weer voor dat de banden gaan vervormen. Ook wordt de remweg langer en is er een groter risico op aquaplaning.


De juiste bandenspanning is van belang


De juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan het automerk, model en type auto. Daarnaast is de juiste bandenspanning ook afhankelijk van het aantal personen die in de auto zitten en hoe zwaar de auto wordt ingeladen.

 

Wat voor bandenspanning er wordt aangeraden is te vinden in het instructieboekje van de auto of achter het tankklepje. Daarnaast kunt u ook een sticker met de juiste bandenspanning aan de binnenkant van de autodeur aan de kant van de bestuurder vinden.

 

De aanbevolen adviesspanning houdt rekening met verschillende factoren, zoals slijtage, grip op de weg, waterafvoer en zo verder. Daarom is het van belang om rekening te houden met het advies. Hier is immers goed over nagedacht en daarom functioneert de band ook het beste bij de geadviseerde bandenspanning.


Het juiste profiel houden met de bandenspanning


Om door de APK te komen zullen uw banden profiel moeten hebben. Dit is wettelijk bepaald dat dit 1,6 millimeter moet zijn. Houdt u de bandenspanning niet op orde, dan slijten uw banden veel sneller en zult u dus ook eerder niet door de APK komen.

Waar pompt u de autobanden op?

Het oppompen van autobanden kan wat ingewikkelder zijn dan het oppompen van een paar fietsbanden. Om deze reden zijn er speciale plaatsen waar u de mogelijkheid heeft om de autobanden op te pompen. Denk hierbij aan een tankstation, gemeentelijke parkeerterrein, winkelcentra, wasstraten en bij een aantal garages.

 

Mocht u de autobanden willen oppompen nadat u in de auto gereden heeft? Dan is het verstandig om 0,3 bar bij de bandenspanning op te tellen. De autobanden zijn immers warm geworden van het autorijden en dit heeft tot gevolg dat ze uit gaan zetten.


De banden op de juiste manier oppompen volgens de instructies in het boekje


Daarnaast is het ook mogelijk om de autobanden thuis op te pompen. U heeft hier wel de juiste apparatuur voor nodig en niet iedereen heeft deze apparatuur tot beschikking.

 

Hoe pompt u de autobanden op?

Het oppompen van de autobanden kan best ingewikkeld klinken en lijken als u dit niet regelmatig hebt gedaan. Zodra u de autobanden gaat oppompen is het van belang om de pomp op de juiste manier in te stellen, zodat de juiste hoeveelheid lucht in de banden komt.

 

Voordat u de banden gaat oppompen is het dus van belang om in het instructieboekje te kijken om erachter te komen welke bandenspanning wordt aangeraden. Vervolgens zal u het ventiel los moeten draaien en de bandenpomp aan het ventiel moeten aansluiten. De volgende stap is om de pomp net zo lang tegen de band aan te houden totdat u een piep hoort van de pomp.

 

De band is op dat moment op de juiste spanning. Ten slotte hoeft u alleen nog de ventieldopjes weer op de banden te plaatsen.


Naar de garage om uw banden op te laten pompen


Belang van de juiste bandenspanning

Het is dus zeker belangrijk om de bandenspanning eens in de twee maanden te controleren en op te pompen. U verbruikt immers minder brandstof en daarnaast zorgt u voor minder CO2-uitstoot.

 

Daarnaast zorgt een juiste bandenspanning er ook voor de u veiliger op de weg rijdt. Het oppompen van uw autobanden draagt misschien niet bij aan het succesvol verkopen van uw auto, maar het zorgt er wel voor dat uw auto langer mee gaat. En dat is altijd mooi meegenomen.

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling