Zaken die u beter in de auto kunt hebben liggen

19-10-2021 | Categorie: Handige tips

De wegen worden weer drukker en we rijden massaal file. Stilstaan door welke reden dan ook is nooit leuk. In sommige situaties, als u bijvoorbeeld stilstaat, zult u dit kenbaar moeten maken aan uw mede weggebruikers. Dat is een vereiste, maar hoe u dit doet is aan u. Handig dus om bepaalde zaken in de auto te hebben liggen.


In Nederland heeft u niet te maken met verplichte artikelen die u in de auto moet hebben liggen. In landen om ons heen is dat wel het geval. Dus zorg er voor dat u weet wat u in de auto moet hebben als u op vakantie of zakenreis gaat.


Nederland stelt wel bepaalde eisen, zodra u in een bepaalde situatie terechtkomt. Daarom wordt het zeker aangeraden om een aantal veiligheidsartikelen in de auto te hebben. Weet u over welke artikelen wij het hebben en heeft u deze al in de auto liggen?


Gevarendriehoek

In Nederland is het hebben van een gevarendriehoek in de auto zeker niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. U bent namelijk verplicht om mede weggebruikers te waarschuwen op het moment dat er sprake is van een ongeval of zodra u pech heeft. “Dit kunt u doen met een gevarendriehoek of met knipperende waarschuwingslichten. Deze regel geldt voor stilstaande motorvoertuigen op meer dan 2 wielen en voor aanhangwagens”, aldus de Rijksoverheid.


Mochten uw alarmlichten vanwege bijvoorbeeld een ongeval niet werken en uw auto is een obstakel dan dient u dit kenbaar te maken op een andere manier. Met een gevarendriehoek bijvoorbeeld. 


Gebruik een gevarendriehoek om uw mede weggebruikers te waarschuwen


U dient de gevarendriehoek in dit geval ongeveer 30 meter achter de auto te plaatsen. Daarnaast is een gevarendriehoek in veel andere landen wel verplicht om bij u te hebben. Daarom wordt het aangeraden om een gevarendriehoek bij u te hebben. Niet alleen voor een eventuele boete, maar ook zeker voor uw eigen veiligheid.  


Veiligheidsvest

Naast een gevarendriehoek is een veiligheidsvest ook zeker van belang om in de auto te hebben liggen. Mocht u pech hebben en aan de zijkant van de snelweg staan, dan is het van belang dat mensen u zien. 


Het advies luidt dat u voor alle inzittende een veiligheidsvest in de auto heeft liggen. Op die manier kunt u iedereen veilig uit de auto laten waarbij zij wel opvallen voor het naderende verkeer.


Gebruik een veiligheidsvest om op te vallen


Ook hier geldt - net als met de gevarendriehoek - dat een lichtgevend vest in veel verschillende landen verplicht is. Daarom is het wederom niet onverstandig om deze in uw auto te hebben. 


Let er bij het aanschaffen op dat u wel een veiligheidsvest aanschaft die voldoet aan de Europese norm EN471 klasse 2.


Reservelampen

In het najaar en in de winter ziet u het vaak. Weggebruikers die een kapotte lamp hebben. Iets wat u gebruikt, gaat nu eenmaal kapot. Helaas wordt u in de meeste auto’s hier niet voor gewaarschuwd met een waarschuwingslampje op het dashboard. Dus zult u het vaak pas ontdekken als anderen u hier op wijzen of als u ziet dat uw lampen minder verlichten dan normaal. 


Zodra u geen werkende lamp heeft en u wordt aangehouden door de politie dan kunt u er maar beter een bij u hebben. Heeft u namelijk geen reservelamp in de auto liggen, dan is de kans groot dat u een boete ontvangt. Daarnaast is het rijden met goed werkende lampen ook ontzettend belangrijk voor de veiligheid. U wilt immers dat de tegemoet rijdende auto’s u zien en dat u zelf al het zicht heeft op de weg. 


EHBO-trommel

Het klinkt misschien een beetje alsof wij u willen waarschuwen voor alle ellende die u op de weg kan overkomen. Naast een veiligheidsvest en gevarendriehoek raden wij de EHBO- trommel namelijk ook aan.


De EHBO-trommel is in Nederland niet verplicht om in de auto te hebben liggen. Toch is het zeker niet verkeerd om die altijd bij u te hebben. Zo bent u goed voorbereid op onverwachte zaken en kunt u altijd eerste hulp verlenen mocht dit nodig zijn. 


Autoraam noodhamer

Een hamer is voor noodsituaties zeker een aanrader om in de auto te hebben liggen. Mocht u in een noodsituatie zitten dan is een noodhamer het middel waarmee het verschil gemaakt kunt worden. Een noodhamer heeft een scherpe punt om het raam mee te breken. Daarnaast beschikt het ook over een gordelsnijder, zodat u eenvoudig uw gordel los kan snijden. 


Hang een veiligiheids hamer op


Mocht u onverhoopt vast zitten in uw auto, dan is de noodhamer letterlijk uw redder in nood. Om deze redenen is het zeker van belang om een noodhamer in de auto te hebben en al helemaal binnen handbereik. 


Een handige plek voor de noodhamer is aan de linkerkant van de bijrijderskant. Op die manier zit deze tijdens het rijden nooit in de weg, maar is deze wel altijd binnen handbereik.


Voorbereid de weg op!

In Nederland is het zeker niet verplicht om de bovenstaande artikelen in de auto te hebben liggen. Maar het is zeker verstandig om een gevarendriehoek, veiligheidsvesten, reservelampen, autoraam noodhamer en een EHBO-trommel in de auto te hebben liggen. 


Daarnaast kunt u nog extra zaken meenemen afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo heb ik standaard een fleecedeken in de auto liggen. Voor als ik vast kom te staan en niet genoeg benzine heb om de auto te laten draaien. Daarnaast pak ik in de winter ook standaard een waxinelichtje die ik samen met lucifers meeneem. Eén waxinelichtje kan de gehele auto een flinke tijd verwarmen. Zorg er wel voor dat u het achterraam een klein stukje open zet voor ventilatie. U wilt geen koolmonoxide vergiftiging oplopen.


Op de weg staat veiligheid voorop en met bovenstaande zaken zult u voorbereid op pad gaan. Wellicht wordt uw auto zelfs meer waard als u deze met deze zaken erin wilt verkopen. 

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling