Uw auto verkopen: welke papieren heeft u nodig?

27-05-2020 | Categorie: Auto verkopen
Door: Badel

Welke autopapieren heeft u nodig?

U wilt uw auto verkopen. Misschien heeft u een nieuwe auto gekocht of wilt u wel even geen auto meer. Misschien heeft u wel snel geld nodig? Zelf uw auto verkopen betekent over het algemeen dat u er meer voor kunt krijgen dan als u dit bij de dealer zelf regelt. Maar wat heeft u dan precies nodig? Welke papieren zijn er nodig? Wat moet u houden? Of moet u überhaupt niets houden?


Lees alle tips en tricks in dit artikel.

 

Auto verkopen met papieren, deze heeft u nodig 

In het kort kunnen we zeggen het volledige kentekenbewijs is het enige dat u nodig heeft als u een auto wilt verkopen. In dit geval heeft u hierbinnen twee situaties. Namelijk de situatie voor januari 2014 en de situatie na 2014. Het verschil zit hem vooral in het papieren kenteken versus de kaart.


1. Het papieren kentekenbewijs

Tot 1 januari 2014 kreeg elke autobezitter bij het kopen van een auto een kenteken op papier. Deze bestond uit drie delen. Een kentekenbewijs deel 1A, een kentekenbewijs deel 1B en het overschrijvingsbewijs. Op de achterkant van ieder deel staat duidelijk aangegeven welk deel het is. De auto verkopen zonder deze papieren kan niet. U heeft alle delen nodig en dient deze bij het autoverkopen als geheel kentekenbewijs te overhandigen. 


Is dit niet compleet dan kunt u de auto niet verkopen.


2. Het kentekenbewijs als pas

Na 1 januari 2014 krijgt elke autobezitter het kentekenbewijs in pasvorm. Dit pasje krijgt u van het RDW samen met een belangrijke brief. In die brief staat namelijk een 5-cijferige code. Daarnaast vindt u nog vier lege vakjes. In die vakjes schrijft u de rest van de code op. Het eerste deel ontvangt u als eigenaar op het tenaamstellingsverslag als het voertuig op naam gezet wordt en u deze dus koopt. Het tweede deel krijgt u per brief bij het kentekenbewijs.


Het pasje samen met de tenaamstellingscode vormen het kentekenbewijs. Als u een auto wilt verkopen dient u deze te overhandigen. Bent u nu een van de vele Nederlanders die of de code niet goed opgeschreven heeft of die gewoon kwijt is? Gelukkig geen probleem. U kunt een nieuwe code aanvragen bij het RDW en op die manier alsnog de auto verkopen met kentekenbewijs. 


Een auto verkopen met kentekenbewijs is een vereiste, zonder krijgt u het niet voor elkaar. Er zijn echter nog meer zaken die in onze ogen bij het verkopen van de auto horen. Zo gaat het autoverkopen met papieren een stuk beter en sneller. 


3. Van mij of van u…Het vrijwaringsbewijs 

Met de auto verkopen papieren geeft u aan dat de auto niet meer van u is. In ruil voor het overhandigen van het volledige auto verkopen kentekenbewijs krijgt u het vrijwaringsbewijs. Hiermee geeft u aan dat u de auto verkocht hebt en u niet meer verantwoordelijk bent voor een eventuele APK en verzekering van de wagen.


Ook boetes zullen na de overschrijvingsdatum niet meer bij u binnenkomen, maar bij de nieuwe verantwoordelijke koper. 


auto-verkopen-kentekenbewijs


4. Mag ik uw identificatie alstublieft?

Helemaal als u zelf de auto gaat verkopen wilt u wel weten wie u tegenover u heeft. Dat geldt overigens ook voor de kopende partij. U wilt elkaar kunnen vertrouwen. Identificatie behoort niet tot de auto verkopen papieren, maar is vaak wel een belangrijk onderdeel. Veelal voor de geruststelling. Als verkoper bent u dit overigens niet verplicht, als kopende partij wel als u de auto op uw naam wilt schrijven. 


Wijverkopenuwautowel.nl Tip: Maak als verkopende partij een afbeelding van het identificatiebewijs van de kopende partij. Zo kunt u altijd ‘bewijzen’ dat u de auto aan hem of haar verkocht hebt. Mochten er zaken toch niet helemaal gaan als gedacht of geregeld.


5. Hoe vaak en goed is de auto onderhouden?

Als u de auto wilt verkopen zult u de autopapieren moeten overhandigen. Wat wederom niet verplicht is, is het onderhoudsboekje van de auto. Een onderhoudsboekje is het boekje waarin wordt bijgehouden welk onderhoud, welke beurten de auto heeft gehad en natuurlijk hoe vaak.


Mocht u deze nu niet kunnen vinden, dan kunt u de verkoop ook zonder het boekje door laten gaan. Het is echter aan te raden om dan een kopie bij de dealer op te vragen. Auto verkopen papieren als het onderhoudsboekje zijn niet verplicht, maar kunnen wel bijdragen aan een goede verkoop en betere opbrengst. U heeft namelijk altijd bewijs dat u bepaalde zaken hebt laten uitvoeren of herstellen aan de auto. Hier kan dan geen extra discussie over ontstaan.


Waarom zelf verkopen als het ook anders kan

Zonder gedoe uw auto wel succesvol verkopen? U niet druk hoeven te maken over auto verkopen papieren en zeker weten dat alles goed geregeld is en wordt? Niet in de weer met identiteitskaarten en overschrijven van gegevens? Bij Wijverkopenuwautowel.nl verkopen wij elke auto! Zonder u druk te hoeven maken over afhandeling en overschrijving. Aanmelden, verkopen en klaar. Wij nemen u graag het werk uit handen. Het vrijwaringsbewijs krijgt u van ons en het enige wat u zelf stop moet zetten is de verzekering. Weet u wel zeker dat u geen kans meer loopt op bekeuringen of APK oproepen omdat de vrijwaring (nog) niet op orde is. 


Meld uw auto snel aan en ontdek het gemak van Wijverkopenuwautowel.nl. 

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling