Kenteken overschrijven, hoe gaat dat?

16-11-2021 | Categorie: Auto verkopen

Bent u van plan uw auto te verkopen of een auto te kopen? Dan zal er een moment komen dat u het kenteken moet overschrijven naar de nieuwe koper. Bij het overschrijven van het kenteken zult u moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Daarnaast zal de koper nog aan een aantal eisen moeten voldoen voordat hij met de auto de weg op mag.

 

Schrijft u de auto niet over, dan bent u officieel nog eigenaar van de auto. Met alle gevolgen van dien.


Wilt u geen gedoe met het overschrijven van het kenteken en alles regelen met de koper?! Laat ons het werk uit handen nemen. Wij zorgen ervoor dat we een koper vinden en regelen zelfs de overschrijving. Binnen een dag heeft u het geld op uw rekening.


Overschrijven van een kenteken

Voordat het kenteken van een auto overschreven kan worden, dient u te voldoen aan enkele voorwaarden. U moet logischerwijs minimaal 18 jaar oud zijn, de wettelijke leeftijd waarop u zonder begeleiding een auto mag besturen. Daarnaast is het van belang dat u in Nederland woont en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen bij de gemeente. Ook dient het kentekenbewijs compleet te zijn en zal de koper zelf het kenteken op de naam moeten zetten.

 

Zodra een auto via een bedrijf wordt verkocht dat erkend is door het RDW, dan regelt het bedrijf meestal de overschrijving voor u. Is het bedrijf geen RDW-erkend bedrijf? Dan zult u de overschrijving zelf moeten regelen. Het overschrijven van een kenteken kan via een kentekenloket, daarnaast kunt u het kenteken ook online overschrijven.


Zorg ervoor dat u uw kenteken overschrijft naar de koper


Kenteken online overschrijven

Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om het kenteken online over te schrijven. Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan kunt u het kenteken alleen overschrijven bij een kentekenloket.

 

Voordat u het kenteken online kan overschrijven zult u een identiteitscheck moeten doen via DigiD. Vervolgens kunt u binnen DigiD het kenteken overschrijven. Daarna zult u meerdere e-mails ontvangen. Zodra u de tweede e-mail ontvangt is uw auto afgeschreven. In de derde e-mail is er een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag te vinden. Vervolgens ontvangt u via de post het tweede deel van de tenaamstellingscode.


Kenteken overschrijven bij een kentekenloket

Mocht het zo zijn dat u het kenteken wilt overschrijven bij een kentekenloket, dan zult u het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van de verkoper mee moeten nemen. U kunt ook kiezen voor het originele tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Naast deze documenten bent u ook verplicht om uw legitimatiebewijs mee te nemen.

 

Kenteken overschrijven bij een kentekenloket


Vervolgens krijgt u twee documenten van de medewerker, één document met een nieuwe tenaamstellingscode en één document met een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper en de tenaamstellingscode is voor uzelf. De volgende werkdag wordt het nieuwe kentekenbewijs met daarbij het tweede deel van de tenaamstellingscode opgestuurd.


Verplichtingen van het in bezit zijn van een auto

Naast het overschrijven van een kenteken zijn er nog enkele andere verplichtingen waar u als koper rekening mee moet houden. Denk hierbij aan:

●      Het afsluiten van een verzekering

●      De APK

●      Motorrijtuigenbelasting

●      De juiste kentekenplaten

 

Verzekering

Op het moment dat u een auto heeft aangeschaft bent u verplicht om de auto Wettelijk Aansprakelijk (WA) te verzekeren. Met deze verzekering is iedereen verzekerd tegen schade met andere motorrijtuigen. Een WA-verzekering kan afgesloten worden bij een verzekeringsmaatschappij, mits de verzekeringsmaatschappij is geregistreerd in het verzekeringsregister van de RDW. De RDW is een organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt.

 

Naast de WA-verzekering is het mogelijk om andere verzekeringen af te sluiten. In het verkeer zit het gevaar in een klein hoekje en een ongeluk kan al snel oplopen tot duizenden euro’s. Het is dus zeker verstandig om naast de WA-verzekering een andere verzekering af te sluiten. Welke autoverzekering het beste is, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aantal kilometers dat u rijdt en hoeveel u op de weg te vinden bent.

 

APK-goedkeuring regelen

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt uw auto gecontroleerd. Er wordt gekeken of uw auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen. De APK voorkomt hiermee dat u met een onveilige auto de weg op gaat, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Wanneer en hoe vaak u de auto moet keuren is afhankelijk van uw auto en wanneer de auto voor het laatst is gekeurd.

 

u bent wettelijk verplicht om uw auto periodiek te laten keuren (APK)


De RDW zal u zes weken voordat de APK uitgevoerd dient te worden op de hoogte stellen. Uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de APK-keuring. Rijdt u met een auto zonder geldige APK, dan bent u in overtreding. Wordt u aangehouden dan kunt u hiervoor een boete ontvangen van de politie of van de RDW.


Wilt u geen gedoe met het overschrijven van het kenteken en alles regelen met de koper?! Laat ons het werk uit handen nemen. Wij zorgen ervoor dat we een koper vinden en regelen zelfs de overschrijving. Binnen een dag heeft u het geld op uw rekening.


Motorrijtuigenbelasting

Zodra een auto op uw naam staat, bent u ook meteen geregistreerd voor de motorrijtuigenbelasting. Hoeveel motorrijtuigenbelasting u zult moeten betalen hangt af van enkele factoren. Denk aan:

●      Het gewicht van de auto

●      Het type brandstof

●      Milieuvriendelijkheid

●      De provincie waar u woont

 

Het is belangrijk om deze motorrijtuigenbelasting tijdig te betalen. Mocht u deze rekening niet op tijd betalen, dan zal er een naheffingsaanslag opgestuurd worden. Om een naheffingsaanslag te voorkomen, kunt u ervoor kiezen om de motorrijtuigenbelasting automatisch af te laten schrijven.

 

Zodra u het kenteken heeft overschreven en voldoet aan de bovenstaande verplichtingen, mag u de weg op!


Alles geregeld mag u de weg op


Verkopen van de auto

Ziet u door de bomen het bos niet meer en vindt u het daardoor lastig om de auto te verkopen? Meld uw auto aan en wij verkopen uw auto! We regelen het proces van A tot Z. Hoeft u zich ook niet druk te maken over het regelen van het vrijwaringsbewijs, het kenten over te schrijven en andere zaken die met het verkopen van uw auto te maken heeft.

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling