Op vakantie met de elektrische auto

Zo komt u zeker over

26-07-2022 | Categorie: Handige tips

Op de Nederlandse wegen rijden er steeds meer elektrische auto’s. Een milieuvriendelijke manier van autorijden, waarbij in steden en aan de snelweg voldoende laadpunten zijn om de auto weer lekker op te laden. Maar hoe werkt dit in het buitenland? Kunt u dan makkelijk van A naar B komen?! Nou, laat ik nu afgelopen week de proef op de som hebben genomen. 

Op en neer naar Frankrijk met de elektrische auto. En ja, dat was in het begin een uitdaging, maar dat lag niet aan de voorbereiding van mijn vrienden, maar aan de laadpalen die we tegenkwamen. In dit artikel ga ik in op het bereik van de elektrische auto en hoe u het beste hiermee om kunt gaan. Leer van mijn (onze) fouten zullen we maar zeggen, zodat u met een gerust hart op vakantie kunt met de elektrische auto. Want … het kan zeker! U moet zich alleen net wat beter voorbereiden dan als u met een reguliere auto gaat.

Van laadpaal naar laadplaan met de elektrische auto

Het bereik van elektrische auto’s

De vliegvelden zijn druk en overvol en laten wij nu heerlijk zo’n volkje zijn dat graag met de auto op vakantie gaat. Logisch dus dat u ook nadenkt over op vakantie gaan met de elektrische auto. Gemiddeld heeft een elektrische auto een actieradius van 332 kilometer. Onze trip bedroeg iets meer dan 560 kilometer. In theorie zouden we dus met een volle ‘tank’ slechts één keer moeten laden. Ik zeg hier bewust in theorie, want 1) onze actieradius staat officieel op papier op 285 kilometer (en dan moet u wel héél zuinig rijden) en 2) zo vol hebben we hem nooit gekregen. 

Op dit moment komt u het verste met de Lucid Air Dream Edition R die een actieradius heeft van 695 kilometer. Deze auto is overigens niet voor iedereen geschikt, aangezien die ruim 220.000 euro kost en geleverd wordt vanaf december. Daarna volgt de Mercedes EQS 450+ met een actieradius van 640 kilometer. De lijst wordt afgesloten door de Smart EQ fortwo cabrio, die slechts 95 kilometer op de teller kan zetten. Het ligt er dus ontzettend aan welke elektrische auto u rijdt en waar u naartoe gaat op autovakantie hoe vaak u moet laden.

Maar dat u moet laden, dat staat vast! 

Laden, laden en laden

Dat laden kan in Nederland op ontzettend veel plekken. Fastned is inmiddels een begrip aan de Nederlandse snelwegen en ook beschikbaar in België, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Frankrijk. Ook zijn er veel andere laadpalen bij bijvoorbeeld openbare parkeerplekken, parkeergarages of bij bijvoorbeeld supermarkten of de stad. In het buitenland geldt dit net zo, maar - en daar komt de maar - wij merkten dat wij in Nederland wel wat verwender zijn. Dat betekent dat ik het in Nederland niet zo moeilijk vind om een laadpaal te vinden en heb je eigenlijk altijd wel een laadpaal binnen handbereik hebt, maar het in het buitenland wel iets moeilijker was. 

Op autovakantie met de elektrische auto

Elektrisch rijden is ontzettend prettig, maar voor een autovakantie zult u wel wat moeten plannen. Helemaal als u rijdt in een volledig elektrische auto. Net als anders planned u een route naar uw vakantie bestemming. Wij hebben het op twee verschillende manieren gepland. Op de heenreis op basis van de laadlocaties. Op de terugweg eerst de reguliere route gepland en daar vervolgens de laadpalen bij gezocht. Die laatste raden wij u ook aan!

Uw route plannen

Op de heenweg hebben wij de ‘fout’ gemaakt door gebruik te maken van de ANWB routeplanner die op basis van laadpalen de route bepaalt. Deze route was in theorie prima, maar leidde ons van de snelweg af om te laden. Hierdoor liep niet alleen onze route onnodig over verschillende B-wegen, de laadmogelijkheden waren ook aanzienlijk lager dan aan de snelweg. 

Wel hadden we een prachtige route te pakken door de typische Franse dorpjes, dat was een voordeel. Een nadeel was dat op het moment dat de laadpaal het niet deed, of achter een hek stond, we bijna in de problemen kwamen. En dat gebeurde dus ook! Vijf palen waren niet beschikbaar…

Plan uw route vooraf goed om te laden

Juist doordat je dan in de stad (of erger een dorp) terecht kwam werden de laadmogelijkheden minder. Ons bereik was echter niet genoeg om terug te gaan naar de snelweg, waardoor we wel op zoek moesten naar een laadpaal (geen snellader vaak) in de stad. Gevolg een fikse vertraging. Waar we normaal zeven uur over de route zouden doen, hebben we er nu bijna 13 uur over gedaan. 

Gaat u dit ook gebeuren? Nee hoor, want op de terugweg gebruikten we een andere manier van navigeren en deden we er keurig zeven uur over!

Wat u wel ‘moet’ doen is uw route plannen (gewoon de snelwegen die u normaal ook naar de vakantiebestemming neemt) en daarna de laadpalen op de route zoeken die u kunt gebruiken. Helaas bestaat er nog geen app die alle laadpalen aan elkaar koppelt en waarmee u eenvoudig in één overzicht kunt zien welke laadpalen er allemaal zijn. Daarbij heeft elk land weer een eigen systeem. In Frankrijk dient u bijvoorbeeld de app Pass Pass VE te downloaden. 

In de basis komt u echter ontzettend ver (letterlijk qua actieradius) als u de volgende apps op uw telefoon installeert:

 • FastNed App
 • Shell Recharge
 • ABRP
 • Chargemap
 • In Charge
 • Eigen Tesla app (deze is sinds kort vrijgesteld voor non-Tesla's)

Door eerst de route te plannen blijft u op de snelweg en kunt u eenvoudig de laadpalen als tussenstop toevoegen. Op die manier kunt u met een gerust gevoel en goed voorbereid op pad met de eigen auto. Een elektrische in dit geval.


Extra tip >> Google Maps is normaal gesproken een ideale manier om zaken te zoeken op de route. Maar wij merkten dat in Google de laadpunten niet altijd klopten. In Google loop je een risico dat een laadpunt is toegevoegd, die nog niet actief is of die kapot is. Dat wordt dan vervolgens niet in Google toegevoegd.


Uw elektrische auto verkopen

Het is ontzettend goed mogelijk om met de elektrische auto op autovakantie te gaan. U moet alleen de route net wat beter plannen dan als u met een benzine auto op pad gaat. Toch kunnen we ons voorstellen dat dit wellicht wat te spannend is. Toegegeven, ook wij dachten met 20 kilometer nog op de teller “de volgende laadpaal MOET het doen”. 

Denkt u nu na het lezen van het artikel, nee dit gaat hem niet worden. Overweeg dan om uw elektrische auto te verkopen. Meld deze aan op basis van het kenteken en ons team gaat snel voor u aan de slag. Uiteraard kunt u ook tijdelijk een auto huren die niet elektrisch is. 

Wat u ook doet en hoe u ook op pad gaat (in binnen- of buitenland), wij wensen u in ieder geval een hele fijne vakantie!

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling