5 tips voor rijden in de mist

18-10-2022 | Categorie: Handige tips

Nederland is een land waar we veel verschillende soorten weersomstandigheden mee maken. Zon, sneeuw, regen, hagel en mist. Elk seizoen is prachtig, heeft prachtige kleuren en fases, maar kent ook weer zijn uitdagingen voor elke weggebruiker. 

Mist is één van die bijkomstigheden van een hoge vochtigheid en de herfst. Dus bereid u maar voor, want u weet dat u binnenkort weer eens in de mist terecht komt en zich dan net als ik afvraagt… “wanneer moeten die mistlichten nu ook alweer aan”.

Mist zorgt er voor dat het zicht drastisch minder is en op dat moment zit het gevaar in een klein hoekje. Daarom geven wij 5 tips voor als u moet rijden in de mist.

Rijden in het donker met mist


De wettelijke regels voor uw mistlampen

U leert het tijdens de autorijlessen, maar heel eerlijk zou ik zelf niet meer precies weten wanneer die lampen nu verplicht aanmoeten. Dus even een lesje theorie kan denk ik geen kwaad.

Zodra het donker wordt, bent u verplicht (wettelijk) om uw autoverlichting te gebruiken. Maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door mist dient u deze te ‘ontsteken’. Let hier vooral op als u adaptieve verlichting heeft. Deze wil nog wel eens het moment missen dat het toch echt niet meer zichtbaar is (ook met zeer harde regen) met alle gevaarlijke situaties van dien.


Terug naar de mistlichten. De Rijksoverheid zegt hierover: 


“Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.”


#1 Mistlampen aan!

Nou dit is een open deur, maar toch vergeten veel mensen de mistlampen ook daadwerkelijk aan te zetten. Dat terwijl oprecht elke auto ze heeft. Wettelijk gezien is de aanwezigheid van mistlampen verplicht en een auto beschikt niet voor niets over mistlampen. 

Zodra er sprake is van mist, is het dan ook van belang om hier gebruik van te maken. Let op de hectometer paaltje naast de weg om te ontdekken hoeveel meter u nog kunt zien. Ziet u het volgende paaltje nog, dan betekent het dat het zicht 100 meter is. Ziet u een stuk minder, dan kunt u ervan uitgaat dat uw zicht ernstig verhinderd (of verminderd) is. 


Zet je mistlampen aan

Enkele mensen gebruiken in plaats van het mistlicht het grote licht. Dit wordt ten strengste afgeraden! De waterdruppels die vrijkomen in de mist zorgen er namelijk voor dat het het licht reflecteert waardoor u als bestuurder nog minder zicht heeft. 


#2 Blijf rustig

Op de Nederlandse snelwegen (maar ook in de binnenstad) kunt u ineens in ander weer terechtkomen. Soms rijdt u letterlijk op een ‘muur’ van water of mist af. Dat kan ontzettend stressvol zijn, maar wat u ook doet blijf vooral rustig. Laat rustig het gas los, kijk goed vooruit naar uw voorganger en doe uw lichten altijd aan. Dit hoeven nog niet eens de mistlampen te zijn, maar met uw lichten aan zorgt u voor meer zicht voor uzelf en voor de weggebruikers achter u. 

Mocht er toch angst optreden ga niet hard op de rem staan, daarmee creëert u voor het opkomende verkeer ook stress, maar, zorg er dan voor dat u gaat parkeren. Op het moment dat u geparkeerd staat kunt u de tijd voor uzelf nemen, zodat u vervolgens in alle rust weer verder kan rijden.


#3 Houd afstand en rij rustig

De mist zorgt ervoor dat het lastig kan zijn om te zien hoe ver de andere weggebruikers daadwerkelijk van u verwijderd zijn. Door extra afstand te nemen en de snelheid aan te passen beschikt u over meer controle en meer rust. 

Zorg ervoor dat u niet vol op de rem gaat staan. Door de mist kunnen opkomende auto’s niet inschatten hoe hard u remt, hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. U wilt immers niet dat u ineens heel dicht bij een andere auto komt, terwijl u dat niet had verwacht of dat zij achterop u komen.


Zorg voor afstand en rust


#4 Blijf alert

Mocht u vroeg zijn opgestaan of heeft u er al een hele werkdag op zitten? Dan kan het veel energie vergen om de concentratie erbij te houden tijdens het rijden én al helemaal als er sprake is van mist. Om ervoor te zorgen dat u alert bent is het verstandig om een raam open te draaien of de radio aan te zetten. 

Mocht u door hebben dat de concentratie echt steeds minder worden, dan is het van belang om bij een tankstation of een parkeerplaats te parkeren om even uw rust te nemen. Onder dit soort weersomstandigheden kunt u namelijk geen fouten maken. Het gevaar zit immers in een klein hoekje. 


#5 Bereid u voor

Een auto beschikt over ontzettend veel verschillende knoppen, mogelijkheden en waarschuwingslampjes. Voordat de mist aanwezig is, is het natuurlijk prettig om te weten waar u alle knoppen kunt vinden in de auto, maar ook dat alles ook goed werkt.

U wilt natuurlijk niet op het moment zelf nog hoeven te zoeken naar de mistlampen en de andere functies die u nodig heeft tijdens het rijden. Daarom is het van belang om eerst de auto te verkennen voordat u de weg op gaat. Zorg er daarnaast voor dat uw auto goed onderhouden is met een kleine- en grote beurt. Daardoor weet u zeker dat alle lampen het daadwerkelijk doen en uw banden bijvoorbeeld niet versleten zijn. 


Voorbereiden op weersomstandigheden is slim om te doen


Hopelijk heeft u met bovenstaande tips wat meer handvatten om de komende herfst periode goed door te komen. En laten we eerlijk zijn, in Nederland is er niets zo veranderlijk als het weer dus mist en keiharde regen zal ook tijdens de andere seizoenen veelvuldig voorkomen. 

Wilt u liever de weg helemaal niet meer op met uw auto? Overweeg dan uw auto in te ruilen voor een (e-)fiets of scooter. Uiteraard helpen wij u dan graag met het verkopen van uw auto. We wensen u veel veilige kilometers.

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling