De betekenis van de meest voorkomende waarschuwingslampjes

14-10-2020 | Categorie: Algemeen

De meest voorkomende lampjes uitgelegd

Iedereen heeft ze voor het rijexamen moeten leren: de betekenis van de waarschuwingslampjes op het dashboard van een auto. Maar met de meeste van deze lampjes krijgt u (gelukkig) slechts zelden te maken, waardoor het soms even goed nadenken is wat elk waarschuwingslampje nou ook alweer betekent. Kunt u nog rustig naar uw eindbestemming doorrijden of moet u zo snel mogelijk een veilige plek zoeken om te stoppen? 

Wij hebben de meest voorkomende dashboard lampjes hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet, zodat u snel kan opzoeken wat het lampje op het dashboard of beeldscherm van uw auto betekent. Op die manier weet u of en wat u moet doen zodra dit lampje op uw dashboard gaat branden.


Kleur van de lampjes

Nog zonder ook maar iets van auto’s te weten, kunt u aan de kleur van het waarschuwingslampje al veel afleiden. De verschillende lampjes in uw dashboard zijn groen/blauw, oranje of rood. Wanneer er een groen of blauw lampje in uw auto gaat branden, hoeft u zich geen zorgen te maken. Deze lampjes geven aan dat een bepaald systeem ingeschakeld is. Denk bijvoorbeeld aan de melding dat u groot licht aan hebt staan. 


Als er een oranje lampje in uw dashboard gaat branden, hoeft u niet direct te stoppen, maar is het wel belangrijk dat u uw auto zo snel mogelijk laat checken. Wanneer u een rood waarschuwingslampje ziet, moet u zo snel mogelijk een veilige plek zoeken om te stoppen en is er een actie vereist. Dit hoeft niet persé te betekenen dat er iets kapot is, u kunt bijvoorbeeld ook nog uw handrem aan hebben staan. Doorrijden met een rood lampje kan echter serieuze gevolgen hebben en flinke schade aan uw auto veroorzaken. Schade kan weer leiden tot tot hoge reparatiekosten en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot onveilige situaties voor u en uw medeweggebruikers. Belangrijk dus om goed te weten wat u in zo’n situatie moet doen!


Controleer uw dashboard lampjes

Het is belangrijk dat de waarschuwingslampjes in uw dashboard ook echt werken. Dit is eenvoudig te controleren. Wanneer u uw autosleutel doordraait tot de een na laatste stand voordat u de motor start, zullen alle waarschuwingslampjes kort branden. Ziet u dat één van de lampjes niet brandt? Laat uw garage in dat geval checken of het lampje kapot is en eventueel vervangen moet worden.


Rode dashboardlampjes: stop meteen! 

De rode waarschuwingssignalen in de auto zijn een signaal dat er daadwerkelijk iets aan de hand is wat schade kan veroorzaken. Zorg ervoor dat u op een veilige manier en plaats stopt en bekijkt wat het rode lampje betekent. 


Handrem is aangetrokken 

handrem aangetrokken waarschuwingslicht

Haal de auto zo snel mogelijk van de handrem. In de meest nieuwe edities van auto’s zal er ook een geluidssignaal gaan klinken als u hiermee doorrijdt. Logischerwijs betekent rijden met de handrem erop een flinke belasting van uw remmen, banden en motor.


Blijft het lampje alsnog branden? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een storing in het remsysteem of moet de remvloeistof bijgevuld worden. Dit laatste kunt u eventueel ook zelf doen.


Lage accuspanning

Wanneer uw dashboard lampje aangeeft dat de accuspanning te laag is, kunt u het beste alles wat stroom gebruikt uitzetten. Denk aan de radio en bijvoorbeeld de lampen (indien het niet donker is). Is het niet mogelijk om op een veilig manier door te rijden, bel dan uw garage zodat ze u kunnen ophalen. Over het algemeen betekent het dat zodra u stilstaat u niet meer verder kunt met een lage accuspanning. 


Als de lage accuspanning veroorzaakt is doordat de lampen bijvoorbeeld aan zijn blijven staan, is het vaak makkelijk op te lossen door de auto met startkabels te starten. Als dit probleem vaker voorkomt, is het verstandig om de accu te laten vervangen.

lage acuspanning waarschuwingslicht     


Oliepeil is laag

Wanneer uw dashboard aangeeft dat uw oliepeil te laag is, moet u zo snel mogelijk op een veilige plek stoppen om daar het oliepeil  van uw auto controleren en waar nodig bij te vullen. Voorkom problemen en controleer regelmatig uw oliepeil, zodat u op tijd kunt bijvullen. Blijft het lampje branden na het bijvullen? Raadpleeg dan uw garage. Hier kunt u uw motorolie ook laten verversen.

Oliepeil is laag waarschuwingslichtPas op met het controleren van de olie nadat u gereden heeft. Laat de motor en daarmee de olie eerst afkoelen voordat u het controleert of vervangt.


Er wordt geen gordel gedragen

Uiteraard vindt u dit waarschuwingslampje alleen in de nieuwere auto’s. Dit lampje gaat branden als er een gewicht op de stoel drukt, maar dat er geen gordel is ingeklikt. Dat kan doordat iemand geen gordel draagt, maar het kan ook komen doordat er zware spullen op een stoel worde vervoerd. Om het lampje uit te laten gaan klikt u de gordel vast of verplaatst u de spullen naar een veiliger plek zoals de kofferbak. 

Geen gordel dragend waarschuwingslampje


In veel nieuwe(re) auto’s wordt lampje vergezeld met een steeds harder wordende pieptoon om u op de loszittende gordel te wijzen. Deze gaat pas uit als het gewicht van de stoel gehaald is of wanneer de gordel wordt vastgeklikt. 


Stuurbekrachtiging werkt niet (goed) 

Stuurbekrachtiging werkt niet goed waarschuwingslicht

Dit dashboardlampje waarschuwt als er een probleem is met de stuurbekrachtiging van uw auto. Deze kan uitvallen of door een gebrek aan olie niet meer optimaal functioneren. Het is geen zet de auto stil waarschuwingslicht, maar sturen zal hierdoor een stuk zwaarder gaan. Dit kan leiden tot onveilige situaties en uiteraard dient u het probleem wel zo snel mogelijk te (laten) verhelpen.


Eén of meerdere portieren zijn geopend

De nieuwere auto’s waarschuwen u als u weg wilt rijden terwijl een portier of de achterklep nog niet goed dicht zitten. Dat doet de auto door te laten zien welk portier openstaat. Wij hoeven u niet te vertellen dat het niet verstandig is om door te rijden met een open portier of achterklep. 

Portieren open waarschuwingslicht


Controleer daarom of alle deuren van uw auto goed in het slot zitten als u dit lampje in uw dashboard ziet. Sommige auto’s geven aan welke deur niet goed gesloten is. Meestal gaat het om een deur die dicht lijkt, maar toch niet helemaal goed in het slot blijkt te zitten.


Motorkap open

In het verlengde van de portieren of achterklep geven veel auto’s ook aan of uw motorkap goed gesloten is. Sluit de motorkap daarom (opnieuw) en controleer of het lampje uit is gegaan om zeker te weten dat de motorkap goed dicht zit.

Motorkap open waarschuwingslicht


Laat de motorkap op twintig centimeter afstand letterlijk uit uw handen vallen zodat u zeker weet dat de motorkap goed dicht zit. Aandrukken of dichtgooien is dan niet nodig en uw motorkap zit goed gesloten.


De afstandswaarschuwing

Niet alle auto’s zullen dit lampje hebben, deze heeft namelijk met nieuwere auto’s te maken. Toch zien wij bij de auto’s die bij ons platform worden aangeboden steeds vaker dat ook deze lampjes in het dashboard zijn opgenomen. Dit lampje licht op als de afstand tussen u en een auto voor of achter u te klein wordt. Bijvoorbeeld omdat u een file tegemoet rijdt of uw voorganger wat gas loslaat. Dit lampje waarschuwt u dat u ook op de rem moet. 

Afstandswaarschuwing waarschuwingslicht


Indien u adaptive cruisecontrol aanheeft staan zal dit lampje automatisch uit blijven omdat de auto dan voor u remt. 


Oranje dashboardlampjes

De oranje dashboard lampjes waarschuwen u op een iets vriendelijke manier voor eventuele problemen of andere zaken in en om uw auto. Laten we er een aantal belangrijk van toelichten. 


Ruitenwisservloeistof peil laag

Dit lampje geeft aan dat uw ruitenwisservloeistof bijna op is. Vul zodra u de mogelijkheid heeft uw ruitenwisservloeistof bij, zodat u niet voor verrassingen komt te staan wanneer u uw ruiten een keer wilt schoonmaken. Het lampje zal na het vullen uit gaan.

Ruitenvloeistof peil laag waarschuwingslicht


Zorg ervoor dat naarmate de dagen donkerder en kouder worden dat u uw ruitenvloeistof aanpast naar het seizoen. -30 zult u hier niet zo snel tegenkomen, maar niets zo vervelend als bevriezende vloeistof als u deze op uw ruiten spuit.


Stabiliteitscontrole lampje

Dit lampje hoort te knipperen zodra u de auto start. Wanneer dit niet het geval is, of het lampje blijft branden, wijst dit op een storing. Neem in dat geval contact op met uw garage. U kunt er in sommige auto’s ook voor kiezen om deze uit te zetten, als u bijvoorbeeld op het circuit in Zandvoort driftend door de bochten wil. 

Stabiliteitscontrole waarschuwingslicht


Remblokken versleten

Wanneer uw dashboardlampje u waarschuwt dat uw remblokken zijn versleten, is het erg belangrijk om uw remblokken zo snel mogelijk te (laten) vervangen. Niet goed kunnen remmen is immers levensgevaarlijk. 

Remblokken versleten


Antiblokkeersysteem (ABS) storing

ABS staat voor antiblokkeersysteem. Wanneer dit systeem niet goed werkt, kunnen uw remmen blokkeren wanneer u een keer hard moet remmen, met slippen tot gevolg. Zeker in de winter als het glad is, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Het is dus verstandig om de storing snel te (laten) verhelpen.

Antiblokkeersysteem (ABS) storing


Niet elke auto heeft ABS. Houd er rekening mee dat als het glad is, u misschien eenvoudig tot stilstand komt, maar dat dit niet voor achteropkomende auto’s hoeft te gelden. Probeer dus - waar mogelijk - soepel te remmen.


Service onderhoud nodig

Elke auto heeft onderhoud nodig. Na een aantal jaar rijden of na een bepaald aantal kilometers. Sommige autogarages programmeren dit in uw auto door  de moersleutel te laten oplichten. Dit betekent dat uw auto een beurt nodig heeft. Uw garage kan er ook weer voor zorgen dat de volgende beurt geprogrammeerd wordt en de moersleutel weer oplicht wanneer nodig. 

Serviceonderhoud nodigWater in brandstof

Logischerwijs is water in uw brandstof geen euvel dat u kunt laten zitten. Water in de brandstof kan ervoor zorgen dat uw motor en auto minder functioneren. Met het lampje wordt u hiervoor gewaarschuwd, dat er teveel water in uw brandstoffilter zit. Meestal is uw brandstoffilter in dat geval aan vervanging toe.

Water in benzinefilter waarschuwingslicht


Laag accubereik

Dit waarschuwingslampje vindt u alleen in elektrische auto’s en gaat branden zodra er een lage actieradius is. Zoek zo snel mogelijk een oplaadpunt op om uw accu op te laden. Met een hybride auto zal deze overschakelen op de brandstof. Een 100% elektrische auto zal opgeladen moeten worden. 

Accuspaning electrische auto waarschuwingslicht


Groene/ blauwe dashboardlampjes

Naast de rode en oranje waarschuwingslampjes op het dashboard, zijn er ook nog de blauw/ groene. Deze zijn vaak ter controle of geven u een signaal dat er iets nog aanstaat, denk aan groot licht. 


Sommige groene/ blauwe lampjes kunnen ook rood worden. Dat zetten we er dan apart bij. 


Motor is nog koud

Motor is nog koud waarschuwingslicht

Dit temperatuur lampje brandt na het starten van de auto om aan te geven dat de motor nog koud is. Zodra de motor is opgewarmd, zal het vanzelf uit gaan in uw dashboard. Het temperatuurlampje kan ook rood worden, wat betekent dat de motor te heet is.


Stop dan zo snel mogelijk en laat de motor afkoelen. Controleer daarna de koelvloeistof en vul eventueel bij. Let hierbij op dat u de motor en koelvloeistof voldoende heeft laten afkoelen, zodat u geen risico op brandwonden loopt.


Parkeersensoren staan aan 

Dit systeem kunt u vaak handmatig in- of uitschakelen. Het is dus belangrijk om voordat u uw parkeeractie begint even te controleren of dit dashboardlampje brandt en het systeem dus is ingeschakeld. Op die manier kunt u vertrouwen op de parkeersensoren van uw auto. 


Parkeersensoren staan aan waarschuwingslicht


Niet alle auto’s zullen dergelijke zaken op de auto hebben zitten. Tegenwoordig rijden er echter steeds meer auto’s rond die dat wel hebben. 


Groot licht is ingeschakeld

In donkere situaties is niets zo fijn dat u kunt bijschakelen met groot licht. Het nadeel van groot licht is echter dat deze verblindend werkt voor tegemoetkomende automobilisten. Schakel het groot licht op tijd weer uit zodra u in de buurt van andere auto’s komt. Groot licht kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het lampje geeft u altijd aan of u groot licht voert of normale verlichting.

Groot licht waarschuwingslicht


Eco mode actief

In feite zijn er twee verschillende eco lampjes vindbaar in de auto’s van tegenwoordig. Het ene waarschuwingslampje geeft aan dat de auto op de elektromotor en de verbrandingsmotor rijdt. Deze is vaak te herkennen aan het woordje ‘mode’ erbij.

Eco mode waarschuwingslicht      

U kunt ook gebruikmaken van de ecostand in uw auto om het verbruik te verminderen. De eco stand staat hierbij voor het verminderen van de uitstoot en de ecologische invloed die deze heeft. Met de eco stand wordt het reactievermogen van de gasklep, het schakelen tussen versnellingen of de elektrische systemen beperkt. Houd er wel rekening mee dat als u flink moet acceleren om bijvoorbeeld met een korte invoegstrook in te voegen, de eco stand u kan beperken. Zet deze daarom tijdelijk af om de toeren te kunnen maken.

Eco mode waarschuwingslichtDe betekenis van waarschuwingslampjes

Nu heeft u in de basis de meest voorkomende waarschuwingslampjes ontdekt. Welke u precies in de auto heeft hangt af van uw model en merk, maar in de basis heeft u bovenstaande allemaal. Die lampjes bieden u ontzettend goede handvatten wat de huidige status van uw auto is. Heeft deze problemen of heeft deze onderhoud nodig? 


Informatie die waardevol is als u uw auto wilt gaan verkopen. Bij aanmelding van uw auto bij Wijverkopenuwautowel.nl zult u in het opmerkingenveld kunnen aangeven welke lampjes u eventueel op het dashboard heeft branden. Komt u niet voor verrassingen te staan achteraf. Net zo handig dus! 

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

Heeft u hulp nodig?

053 - 303 1903

Mail ons

Ontvang gratis en vrijblijvend een eerlijk bod

Snel en gemakkelijk uw auto verkopen?

Auto verkopen?

U zit na aanmelding nergens aan vast

wijverkopenuwautowel.nl

Waarom wij uw auto wel verkopen

  Wel
 • Een eerlijke prijs voor uw auto
 • Snel en betrouwbaar
 • Ervaren autoverkoopspecialisten
 • Kosteloos en vrijblijvend
  Geen
 • Onderhandelingen over prijzen
 • Vreemden aan uw deur
 • Geen autoveiling