De betekenis van de meest voorkomende waarschuwingslampjes

21-07-2023

De betekenis van de meest voorkomende waarschuwingslampjes

Door: Kaan

De meest voorkomende lampjes uitgelegd

Iedereen heeft ze voor het rijexamen moeten leren: de betekenis van de waarschuwingslampjes op het dashboard van een auto. Maar met de meeste van deze lampjes krijg je (gelukkig) slechts zelden te maken, waardoor het soms even goed nadenken is wat elk waarschuwingslampje nou ook alweer betekent. Kun je nog rustig naar jouw eindbestemming doorrijden of moet je zo snel mogelijk een veilige plek zoeken om te stoppen? 

Wij hebben de meest voorkomende dashboard lampjes hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet, zodat je snel kan opzoeken wat het lampje op het dashboard of beeldscherm van jouw auto betekent. Op deze manier weet je of en wat je moet doen zodra dit lampje op jouw dashboard gaat branden.

Kleur van de lampjes

Nog zonder ook maar iets van auto’s te weten, kun je aan de kleur van het waarschuwingslampje al veel afleiden. De verschillende lampjes in jouw dashboard zijn groen/blauw, oranje of rood. Wanneer er een groen of blauw lampje in jouw auto gaat branden, hoef je je geen zorgen te maken. Deze lampjes geven aan dat een bepaald systeem ingeschakeld is. Denk bijvoorbeeld aan de melding dat je groot licht aan hebt staan. 

Als er een oranje lampje in jouw dashboard gaat branden, hoef je niet direct te stoppen, maar is het wel belangrijk dat je jouw auto zo snel mogelijk laat checken. Wanneer je een rood waarschuwingslampje ziet, moet je zo snel mogelijk een veilige plek zoeken om te stoppen en is er een actie vereist. Dit hoeft niet persé te betekenen dat er iets kapot is, je kunt bijvoorbeeld ook nog jouw handrem aan hebben staan. Doorrijden met een rood lampje kan echter serieuze gevolgen hebben en flinke schade aan jouw auto veroorzaken. Schade kan weer leiden tot hoge reparatiekosten en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot onveilige situaties voor jou en jouw medeweggebruikers. Belangrijk dus om goed te weten wat je in zo’n situatie moet doen!

Controleer jouw dashboard lampjes

Het is belangrijk dat de waarschuwingslampjes in jouw dashboard ook echt werken. Dit is eenvoudig te controleren. Wanneer je jouw autosleutel doordraait tot de een na laatste stand voordat je de motor start, zullen alle waarschuwingslampjes kort branden. Zie je dat één van de lampjes niet brandt? Laat jouw garage in dat geval checken of het lampje kapot is en eventueel vervangen moet worden.

Rode dashboardlampjes: stop meteen! 

De rode waarschuwingssignalen in de auto zijn een signaal dat er daadwerkelijk iets aan de hand is wat schade kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je op een veilige manier en plaats stopt en bekijkt wat het rode lampje betekent.

Handrem is aangetrokken 

Haal de auto zo snel mogelijk van de handrem. In de meest nieuwe edities van auto’s zal er ook een geluidssignaal gaan klinken als je hiermee doorrijdt. Logischerwijs betekent rijden met de handrem erop een flinke belasting van jouw remmen, banden en motor.

Blijft het lampje alsnog branden? Dan heeft het waarschijnlijk te maken met een storing in het remsysteem of moet de remvloeistof bijgevuld worden. Dit laatste kun je eventueel ook zelf doen.

Lage accuspanning

Wanneer jouw dashboard lampje aangeeft dat de accuspanning te laag is, kun je het beste alles wat stroom gebruikt uitzetten. Denk aan de radio en bijvoorbeeld de lampen (indien het niet donker is). Is het niet mogelijk om op een veilige manier door te rijden, bel dan jouw garage zodat ze je kunnen ophalen. Over het algemeen betekent het dat zodra je stilstaat je niet meer verder kunt met een lage accuspanning. 

Als de lage accuspanning veroorzaakt is doordat de lampen bijvoorbeeld aan zijn blijven staan, is het vaak makkelijk op te lossen door de auto met startkabels te starten. Als dit probleem vaker voorkomt, is het verstandig om de accu te laten vervangen.

Oliepeil is laag

Wanneer jouw dashboard aangeeft dat jouw oliepeil te laag is, moet je zo snel mogelijk op een veilige plek stoppen om daar het oliepeil van jouw auto te controleren en waar nodig bij te vullen. Voorkom problemen en controleer regelmatig jouw oliepeil, zodat je deze op tijd kunt bijvullen. Blijft het lampje branden na het bijvullen? Raadpleeg dan jouw garage. Hier kun je jouw motorolie ook laten verversen.

Er wordt geen gordel gedragen

Uiteraard vind je dit waarschuwingslampje alleen in de nieuwere auto’s. Dit lampje gaat branden als er een gewicht op de stoel drukt, maar dat er geen gordel is ingeklikt. Dat kan doordat iemand geen gordel draagt, maar het kan ook komen doordat er zware spullen op een stoel worden vervoerd. Om het lampje uit te laten gaan klik je de gordel vast of verplaats je de spullen naar een veiliger plek zoals de kofferbak. In veel nieuwe(re) auto’s wordt het lampje vergezeld met een steeds harder wordende pieptoon om je op de loszittende gordel te wijzen. 

Stuurbekrachtiging werkt niet (goed)

Dit dashboardlampje waarschuwt als er een probleem is met de stuurbekrachtiging van jouw auto. Deze kan uitvallen of door een gebrek aan olie niet meer optimaal functioneren. Het sturen zal hierdoor een stuk zwaarder gaan. Dit kan leiden tot onveilige situaties en uiteraard dien je het probleem wel zo snel mogelijk te (laten) verhelpen.

Eén of meerdere portieren zijn geopend

De nieuwere auto’s waarschuwen je als je weg wilt rijden terwijl een portier of de achterklep nog niet goed dicht zitten. Dat doet de auto door te laten zien welk portier openstaat. Wij hoeven je niet te vertellen dat het niet verstandig is om door te rijden met een open portier of achterklep. Controleer daarom of alle deuren van jouw auto goed in het slot zitten als je dit lampje in jouw dashboard ziet. Sommige auto’s geven aan welke deur niet goed gesloten is. Meestal gaat het om een deur die dicht lijkt, maar toch niet helemaal goed in het slot blijkt te zitten.

Motorkap open

In het verlengde van de portieren of achterklep geven veel auto’s ook aan of jouw motorkap goed gesloten is. Sluit de motorkap daarom (opnieuw) en controleer of het lampje uit is gegaan om zeker te weten dat de motorkap goed dicht zit.

De afstandswaarschuwing

Niet alle auto’s zullen dit lampje hebben, deze heeft namelijk met nieuwere auto’s te maken. Toch zien wij bij de auto’s die bij ons platform worden aangeboden steeds vaker dat ook deze lampjes in het dashboard zijn opgenomen. Dit lampje licht op als de afstand tussen jou en een auto voor of achter je te klein wordt. Bijvoorbeeld omdat je een file tegemoet rijdt of jouw voorganger wat gas loslaat. Dit lampje waarschuwt je dat je ook op de rem moet. 

Indien je adaptive cruisecontrol aan hebt staan zal dit lampje automatisch uit blijven omdat de auto dan voor je remt.

Oranje dashboardlampjes

De oranje dashboard lampjes waarschuwen je op een iets vriendelijke manier voor eventuele problemen of andere zaken in en om jouw auto. Laten we er een aantal belangrijk van toelichten. 

Ruitenwisservloeistof peil laag

Dit lampje geeft aan dat jouw ruitenwisservloeistof bijna op is. Vul zodra je de mogelijkheid hebt jouw ruitenwisservloeistof bij, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer je jouw ruiten een keer wilt schoonmaken. Het lampje zal na het vullen uit gaan.

Stabiliteitscontrole lampje

Dit lampje hoort te knipperen zodra je de auto start. Wanneer dit niet het geval is, of het lampje blijft branden, wijst dit op een storing. Neem in dat geval contact op met jouw garage. Je kunt er in sommige auto’s ook voor kiezen om deze uit te zetten, als je bijvoorbeeld op het circuit in Zandvoort driftend door de bochten wil. 

Remblokken versleten

Wanneer jouw dashboardlampje je waarschuwt dat jouw remblokken zijn versleten, is het erg belangrijk om jouw remblokken zo snel mogelijk te (laten) vervangen. Niet goed kunnen remmen is immers levensgevaarlijk voor jou en je medeweggebruikers.

Antiblokkeersysteem (ABS) storing

ABS staat voor antiblokkeersysteem. Wanneer dit systeem niet goed werkt, kunnen jouw remmen blokkeren wanneer je een keer hard moet remmen, met slippen tot gevolg. Zeker in de winter als het glad is, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Het is dus verstandig om de storing snel te (laten) verhelpen.

Niet elke auto heeft ABS. Houd er rekening mee dat als het glad is, je misschien eenvoudig tot stilstand komt, maar dat dit niet voor achteropkomende auto’s hoeft te gelden. Probeer dus - waar mogelijk - soepel te remmen.

Service onderhoud nodig

Elke auto heeft onderhoud nodig. Na een aantal jaar rijden of na een bepaald aantal kilometers. Sommige autogarages programmeren dit in jouw auto door de moersleutel te laten oplichten. Dit betekent dat jouw auto een beurt nodig heeft. Jouw garage kan er ook weer voor zorgen dat de volgende beurt geprogrammeerd wordt en de moersleutel weer oplicht wanneer nodig. 

Water in brandstof

Logischerwijs is water in jouw brandstof geen euvel dat je kunt laten zitten. Water in de brandstof kan ervoor zorgen dat jouw motor en auto minder functioneren. Met het lampje word je hiervoor gewaarschuwd dat er teveel water in jouw brandstoffilter zit. In de meeste gevallen is het brandstoffilter dan aan vervanging toe. 

Laag accubereik

Dit waarschuwingslampje vind je alleen in elektrische auto’s en gaat branden zodra er een lage actieradius is. Zoek zo snel mogelijk een oplaadpunt op om jouw accu op te laden. Met een hybride auto zal deze overschakelen op de brandstof. Een 100% elektrische auto zal opgeladen moeten worden. 

Groene/ blauwe dashboardlampjes

Naast de rode en oranje waarschuwingslampjes op het dashboard, zijn er ook nog de blauw/ groene. Deze zijn vaak ter controle of geven je een signaal dat er iets nog aanstaat, denk aan groot licht. Sommige groene/ blauwe lampjes kunnen ook rood worden. Dat zetten we er dan apart bij. 

Motor is nog koud

Dit temperatuur lampje brandt na het starten van de auto om aan te geven dat de motor nog koud is. Zodra de motor is opgewarmd, zal het vanzelf uit gaan in jouw dashboard. Het temperatuurlampje kan ook rood worden, wat betekent dat de motor te heet is. Stop dan zo snel mogelijk met rijden en laat de motor afkoelen. Controleer daarna de koelvloeistof en vul deze eventueel bij. Let hierbij op dat je de motor en koelvloeistof voldoende hebt laten afkoelen, zodat je geen risico op brandwonden loopt.

Parkeersensoren staan aan 

Dit systeem kun je vaak handmatig in- of uitschakelen. Het is dus belangrijk om voordat je jouw parkeeractie begint even te controleren of dit dashboardlampje brandt en het systeem dus is ingeschakeld. Op die manier kun je vertrouwen op de parkeersensoren van jouw auto. 

Niet alle auto’s zullen dergelijke zaken op de auto hebben zitten. Tegenwoordig rijden er echter steeds meer auto’s rond die dat wel hebben. 

Groot licht is ingeschakeld

In donkere situaties is niets zo fijn dat je kunt bijschakelen met groot licht. Het nadeel van groot licht is echter dat deze verblindend werkt voor tegemoetkomende automobilisten. Schakel het groot licht op tijd weer uit zodra je in de buurt van andere auto’s komt. Groot licht kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het lampje geeft je altijd aan of je groot licht voert of normale verlichting.

Eco mode actief

In feite zijn er twee verschillende eco lampjes vindbaar in de auto’s van tegenwoordig. Het ene waarschuwingslampje geeft aan dat de auto op de elektromotor en de verbrandingsmotor rijdt. Deze is vaak te herkennen aan het woordje ‘mode’ erbij. 

Je kunt ook gebruikmaken van de ecostand in jouw auto om het verbruik te verminderen. De eco stand staat hierbij voor het verminderen van de uitstoot en de ecologische invloed die deze heeft. Met de eco stand wordt het reactievermogen van de gasklep, het schakelen tussen versnellingen of de elektrische systemen beperkt. Houd er wel rekening mee dat als je flink moet acceleren om bijvoorbeeld met een korte invoegstrook in te voegen, de eco stand je kan beperken. Zet deze daarom tijdelijk af om voldoende toeren te kunnen maken.

De betekenis van waarschuwingslampjes

Nu heb je in de basis de meest voorkomende waarschuwingslampjes ontdekt. Welke je precies in de auto hebt hangt af van jouw model en merk, maar in de basis heb je bovenstaande waarschuwingslampjes allemaal. Die lampjes bieden je ontzettend goede handvatten wat de huidige status van jouw auto is. Heeft deze problemen of heeft deze onderhoud nodig? Ook informatie die waardevol is als je jouw auto wilt gaan verkopen. Bij aanmelding van jouw auto bij Looping zul je in het opmerkingenveld kunnen aangeven welke lampjes je eventueel op het dashboard hebt branden. Kom je niet voor verrassingen te staan achteraf. Net zo handig dus!